Атракционен влак с парен локомотив ще ни вози от Варна до Русе

Атракционен влак, начело с парен локомотив ще вози пътници по повод 150 години от откриването на първата железопътна линия в страната Варна-Русе.

Влакът ще се движи на 22 октомври-събота, от морската до дунавската столица, а накрая е предвидена празнична програма в Русе, съобщиха от БДЖ.

Билети за юбилейното пътуването ще се разпространяват от 12 октомври. Реално пътуването е безплатно, но гостите ще заплащат по 50 стотинки за запазено място. Билети могат да се купят от гарите, на които влака ще спира: Варна, Белослав, Синдел, Провадия, Каспичан, Хитрино, Самуил, Разград, Вятово и Русе.

Специалният влак ще отпътува от жп гарата Варна в 08:15 часа и по време на своето пътуване към Русе ще спира на гарите на всички общини по своя маршрут. На всяка от тези гари местните кметове са организирали кратки празнични посрещания и програми.

Във влаковата композиция е включен и вагон от царската композиция на Цар Борис III „Корона експрес”.

Атракционният влак трябва да пристигне пред Музея на транспорта в Русе в 15:30 часа. Пътниците от влака ще могат да се потопят в атмосфера от епохата на първото пътуване през 1866 година, осигурена от общинските Биг Бенд и Драматичния театър. След като разгледат изложените в Музея експонати ще продължат към официалното честване на централната жп гара в Русе. На гаровия перон всички, които проявяват желание, могат да посрещнат атракционния влак и да се снимат с него.

Малко история:

Парен локомотив № 03.12 е произведен през 1942 г. в локомотивната фабрика „Henschell – Kassel”,Германия. През 1976 г. локомотивът е бракуван, а през 1979 е запазен като единствен представител от тази серия парни локомотиви в БДЖ. През 2011 г. е възстановен отново за движение в Локомотивно депо Горна Оряховица за провеждане на атракционни пътувания.

Първокласният вагон-салон № 050-1 е произведен през 1938 година в „Linke Hoffman Werke-Breslau”, Германия и е личен вагон за пътуванията на Цар Борис ІІІ. Този вагон разполага с 1 служебна кабина с 1 легло, 4 кабини с по 2 легла, 2 кабини с две спални с по едно легло и общ санитарен възел, салон с 11 места за срещи, съвещания, хранене и склад. Вагон-салон № 050-1 е със запазено луксозно обзавеждане като специалните ламперии и дамаски са автентични.

Check Also

Банята на хотела също е важна… (снимки)

Повечето туристи са на мнение, че банята на хотела трябва да е чиста, и ако …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.