Баба Меца вози туристи и на Цветница

След вчерашния воаяж на известния парен локомотив Баба Меца до Кюстендил, днес пътешествието за туристите продължава.

Влаковата композиция ще се движи от Централна гара в София до Черепишкия манастир.

Близо 1000 туристи се възползват от пътешествията, които им организира Баба Меца. Сред пътниците вчера имаше и чужденци.

В цял свят пътуването с ретро локомотиви и вагони е сред най-скъпите преживявания, защото изисква огромен енергиен и трудов ресурс, а поддръжката на старите състави е несъизмеримо по-трудна от всеки друг вид ремонтна дейност, обясниха от Министерството на туризма.

В България чуждите туристи плащат едноседмични пакети на цени, които започват от 3500 евро на човек – цена без аналог за туристическо преживяване в страната. Такива продукти се предлагат от няколко български туроператори, които включват още посещение на опера и балет.

Парният локомотив „Баба Меца“ е от серията 46.03 и е най-мощният в Европа, а неговата колосна система по формулата 1-6-2, проектирана от български инженери, е уникална за света.

Локомотивът е построен през 1931 година в Полша. На него, в продължение на три години, като огняр работи и поетът Никола Вапцаров.

Локомотивът е възстановен от машиниста Ангел Алексиев, който заедно с двама помощници го връщат към живот и от 2015 година отново вози влакови композиции. Наречен е Баба Меца заради огромните си размери и изключителната тяга. Върху неговото 150 тонно тяло се упражнява 90 тона спирачна сила.

Check Also

Най-странните басейни по света

Като турист може да видите странни работи по време на почивката си. Оказва се, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.