Бихте ли се качили на самолет без пилот?

Напоследък множество компании, сред които и Боинг, работят над идеята за безпилотни самолети, които да превозват пътници.

Оказва се, че технологията не е чак толкова далеч в бъдещето. От Боинг обявиха, че от следващата година започват с първите изпитания.

Някои експерти вече са на мнение, че реално повечето от работата на пилотите в самолета се извършва от апаратурата.

Средно по време на полет, пилотите управляват самолета ръчно между 3 и 6 минути, докато през останалото време е за автопилота, каза пред NBC професор Стивън Райс от Университета в Дейтона бийч. Според него с новината за безпилотните полети, компаниите се опитват да обявят, че намаляват екипажа и кокпита в пътническите самолети ще е за един пилот.

Междувременно проучване показва, че едва един от шест пътници ще се чувства комфортно в автоматизиран самолет без пилот.

Според експерти, безпилотните самолети ще намалят възможността от инциденти, които стават заради човешки грешки. Автоматизираните системи ще използват алгоритми, за да определят дали самолетът лети твърде ниско, и ако отговорът е „да“ да се спре тежко произшествие.

Има много въпроси, на които трябва да отговорим преди да въведем автоматичните системи, като например кой ще се справя с медицинските спешни случаи, а също и как системите ще се предпазват от хакване, пита професор Елла Аткинск от Университета в Мичиган.

Check Also

Банята на хотела също е важна… (снимки)

Повечето туристи са на мнение, че банята на хотела трябва да е чиста, и ако …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.