България организира 12 винено-кулинарни дестинации

12 винено-кулинарни дестинации ще предлага на туристите България, стана ясно след среща на министъра на туризма Николина Ангелкова и земеделският й колега Румен Порожанов. Двамата официално представиха дестинациите пред туристическия и земеделския бранш, като част от проекта „Сподели България“.

Бройката на дестинациите – 12, не е самоцелна. Те са толкова, колкото са месеците в годината, посочи министър Ангелкова. И уточни, че те включват както традиционните винени напитки и характерната кухня за региона, така и близо 50 общини и около 100 туристически обекта.

Тя коментира още, че е важно виното и кулинарията да бъдат включени в туристическия продукт на страната, защото са част от цялостното преживяване на туристите.

Предвижда се окончателните винено-кулинарни дестинации да бъдат обявени в средата на 2018 година.

Инициативата „Сподели България“ може да бъде в помощ на развитието и популяризирането на така наречения бавен (slow) туризъм, каза Ангелкова. И обясни, че неговата концепция е свързана именно със запазване на традициите и културата, като се набляга на местната храна и на регионалните обичаи. По думите й те биха помогнали на туристите да се информират за характерните вина и храни в дадените райони.

Винено-кулинарните дестинации ще са много важни и за българските производители, каза Румен Порожанов.

Според него България има уникални родни вина, които така ще стигнат до повече потребители, включително чужденци. У нас има хилядолетни традиции във винопроизводството и то се развива като модерен отрасъл, като са изградени значителен брой винарни и дегустационни центрове в близост до туристическите забележителности. Това е предпоставка за пакетиране в общ продукт, каза Порожанов.

Винено-кулинарни дестинации не са окончателни, те са базата, върху която да се дискутира до завършване на окончателния проект. Информацията ще бъде качена на официалния сайт на Министерството на туризма. Така всеки, който желае, ще може да се запознае с тях, да изпрати мнение или предложения в рамките на периода за обсъждането им.

Дестинациите засега са:

Долината на Струма

Долината на Места

Долината на Марица

Розовата долина

Тракия

Склоновете на Сакар

Златия

Мизия

Добруджа

Южно Черноморие

Стари столици

Източни Родопи

Check Also

Банята на хотела също е важна… (снимки)

Повечето туристи са на мнение, че банята на хотела трябва да е чиста, и ако …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.