Български туристи отменят резервации за Турция

40% е спадът на български туристи за Турция по Великден, обяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Само за първите 2 месеца на годината българите, пътували за Турция, са били с 18% по-малко от предната година, а заради последните атентати спадът за лятото се очаква да е над 50%, каза Драганов, цитиран от вестник „24 часа“.

Причината е, че терористите се целят в полицаи, военни и туристи, коментира експертът.

До края на годината отливът към Турция в световен мащаб ще е 19 млн. души, 4 млн. от тях са руснаци. Това довежда до безпрецедентен срив в туристическата индустрия при съседите ни, категоричен е Румен Драганов.

1500 хотела с 4 и 5 звезди в много добро състояние са обявени за продан още през първите два месеца на годината. Очаква се за Турция да се развие ефектът на доминото, тъй като внезапен отказ на групи туристи ще доведе до анулиране на цели чартъри, коментират експертите в туристическия бранш.

Български туроператори също декларират, че за последните 4-5 месеца 30-40% от заявките им за Турция са отпаднали. Това включва както екскурзии до Истанбул и Анкара с автобус или самолет, така и море в Анталия, Кушадасъ. За сметка на това се засилвал интересът към Кипър, Гърция, Хърватия, Черна гора.

Check Also

Най-странните басейни по света

Като турист може да видите странни работи по време на почивката си. Оказва се, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.