Български туроператори привличат чужденци за оперен туризъм

Български туроператори работят активно за привличане на чужденци за оперен туризъм у нас. Това стана ясно по време на среща между служебния министър на туризма Стела Балтова и директора на Софийската опера Пламен Карталов.

Освен за оперен туризъм, чужденците щели да посетят и културно-исторически забележителности в страната. Интересът към подобни гостувания нараствал, стана ясно още по време на срещата.

Граждани на над 15 страни вече са били на опера и балет в София. Посетителите били основно от Германия, Швейцария, Норвегия, Англия, Италия, Австрия. Дори има посещения от Япония и САЩ, като наскоро 96-годишна американка специално е дошла в България с тази цел.

Всяка събота от съседна Сърбия са започнали да идват по 2 автобуса туристи, за да се насладят на представленията на българската опера и балет.

При нас идват организирани „Вагнерови общества“ от цял свят. От Холандия дойдоха много посетители специално за постановката на „Пръстенът на нибелунга“, обясни Пламен Карталов. Все повече нараства делът на билетите закупени онлайн от чужденци. Например за „Пръстена на нибелунга“ около 65% от посетителите не са били българи.

Share

Check Also

Отвориха Музей на туризма в София

Музей на туризма ще показва на гостите в София документи и артефакти, свързани с развитието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *