Така изгледжа днес хотелът. Смее ли някой да влезе вътре?

Вече 60 години хотел не е посетен от нито един турист

Италия е страна известна с вкусните пасти, пици, бреговата ивица, мафията, силно вярващите католици, историческите паметници, дисфункционалната политика…, но също така е и дом на един „хотел на духовете“. Повечето хора никога не са чували за „Гранде хотел де Калогеро“.

Става въпрос за хотелски комплекс в Сицилия, в който от десетилетия се правят строителни работи и никога не е имал нито един гост. Историята на този хотел дава ясна представа за състоянието на италианския пазар за недвижими имоти. В Италия има близо 670 частично завършени строежи, които никога не били отворени. Общата стойност на тези недвижими имоти се оценява на 2.8 млрд. долара, но е необходимо да се инвестират още 1.5 млрд. долара, за да може да бъдат пуснати в експлоатация.

Поради липсата на такива инвестиции тези имоти остават в това положение. Когато става въпрос за „Гранде хотел де Калогеро“, не може да се каже, че много инвеститори не са се опитали да го довършат. Дори преди 61 години бил отворен. Въпреки че два пъти е бил реставриран и в историята си има четири големи откривания, този хотел с 300 стаи нито веднъж не е настанил поне един гост. Не е изненада, че с времето ставал все по-занемарен.

На пръв поглед хотелът вещаел успех. Изграден е горе на върх Монте Крония на 400 метра висока планина. Самата планина е дом на древна базилика, в която се намира светилището на светец от ХVI век Св. Калогера. Планината е част от природен парк и от там погледът се рее върху километри природа. Кратка разходка от хотела води до известни терми. Първите строителни работи започнали още през 1954 г. и след 30 години работа през 1984 г. окончателно бил довършен. Поне така било замислено. Най-големият проблем е бил липсата на мениджърска позиция. Хотелът бил финансиран от Сицилия и след като бил обявен за „готов“ започнало чакането да дойде персонал, който да обслужва евентуалните гости. След няколко неуспешни години властите в Сицилия взели ръководството на недвижимия имот, който лека – полека започнал да се руши и след няколко години на ремонти отново го отворили през 1993 г. Бързо след това е било установено, че канализацията не е направена както трябва и е било отложено настаняването на гости.

Местна корпорация, която била създадена, за да ръководи хотела получила от местната власт 874 000 долара за изграждането на луксозна система за отпадъчните води и през 1998 г. отново бил открит, този път още по-помпозно. Но и още по-бързо бил затворен този път, без да са ясни причините.

Последният опит да бъде отворен е станал преди 15 години, когато нова корпорация инвеститори взела хотела. Те възнамерявали да го свържат с комуналната канализационна система. Местният съвет обаче не внесъл необходимите документи за проекта и отново било отложено откриването. Въпреки инвестициите и дългият период от време и след 61 години „Гранде хотел де Калогеро“ продължава да е занемарен и все по-малки са шансовете, че някой ще се опита отново да го открие.

Източник: Информационна агенция БГНЕС

Check Also

Най-странните басейни по света

Като турист може да видите странни работи по време на почивката си. Оказва се, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.