Включват паметник в списъка на 100-те национални туристически обекта

Списъкът на 100-те национални туристически обекта ще бъде обогатен с Първия войнишки паметник в Сливница.

Паметникът е бил част от списъка преди време, но после е изваден. Сега общината е създала всички необходими условия за туристите и е подела инициатива за връщането му в списъка на атракциите.

Близостта на Сливница до София, находките от път „Виа Диагоналис“ – между Европа и Мала Азия, и паметните събития след Освобождението правят региона много оживен и достъпен за туристите, твърдят експерти. През последните години тук са изградени много къщи за гости, в които отсядат предимно български туристи.

Сливница остава в историята с драматичните сражения на младата българска войска през ноември 1885 година, по време на Сръбско-българската война. Тогава името Сливница става известно не само в цяла България, но чрез чуждите военни кореспонденти и по света.

Много от монументите в района почитат паметта на падналите за България и през по-късните войни. Повечето от местните туристически маршрути преминават през тези паметни места, както и през музеите, които съхраняват богатото археологическо наследство от няколко епохи – неолитен и каменно-меден период, траки, славяни, стари българи, римляни, византийци.

Най-ранните човешки следи са оставени по тези места отпреди пет-шест хиляди години.

Check Also

На кафе със змия…

Не, не става дума да пиете по кафе с бившо гадже. Туристите, които са фенове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *