Breaking News

Включват паметник в списъка на 100-те национални туристически обекта

Списъкът на 100-те национални туристически обекта ще бъде обогатен с Първия войнишки паметник в Сливница.

Паметникът е бил част от списъка преди време, но после е изваден. Сега общината е създала всички необходими условия за туристите и е подела инициатива за връщането му в списъка на атракциите.

Близостта на Сливница до София, находките от път „Виа Диагоналис“ – между Европа и Мала Азия, и паметните събития след Освобождението правят региона много оживен и достъпен за туристите, твърдят експерти. През последните години тук са изградени много къщи за гости, в които отсядат предимно български туристи.

Сливница остава в историята с драматичните сражения на младата българска войска през ноември 1885 година, по време на Сръбско-българската война. Тогава името Сливница става известно не само в цяла България, но чрез чуждите военни кореспонденти и по света.

Много от монументите в района почитат паметта на падналите за България и през по-късните войни. Повечето от местните туристически маршрути преминават през тези паметни места, както и през музеите, които съхраняват богатото археологическо наследство от няколко епохи – неолитен и каменно-меден период, траки, славяни, стари българи, римляни, византийци.

Най-ранните човешки следи са оставени по тези места отпреди пет-шест хиляди години.

Check Also

Да пратиш картичка от поща под водата или на Южния полюс…

Туристите обичат да пращат пощенски картички към дома от дестинациите, на които почиват. Има две …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *