Въвеждат допълнителни изисквания към туроператорите в България

Допълнителни изисквания към туроператорите и туристическите агенти ще бъдат въведени в България, за да се повиши качеството и сигурността на услугата, която се предлага на туристите.

Това предвижда проектът за промени в Закона за туризма, публикуван в интернет за обществено обсъждане.

Всеки туроператор ще бъде задължен и да предоставя номер и дата на сертификата за сключена застраховка „Отговорност на туроператора“, който ще бъде вписан в Националния туристическия регистър, като потребителите ще могат да проверят това онлайн през сайта на министерството на туризма.

Издаденият от застрахователя сертификат, който туроператорът предоставя на потребителя, задължително ще съдържа данни, освен за размера на застрахователната сума, и за срока и начина наплащане на застрахователната премия, предвижат промените.

В интерес на потребителите се урежда и изричното задължение за туроператора в случай на неизпълнение на сключен договор за организирано туристическо пътуване да възстанови на потребителя платената сума за непредоставената услуга, а при обявена неплатежоспособност – да откаже в писмен вид.

С промените се слага край и на практиката за дълго забавяне при възникване на застрахователно събитие, като се установява тримесечен срок за произнасяне от застрахователя по възникнал казус и съответно за плащане по претенцията по застраховката.

Check Also

Това е царска тоалетна…

Има всякакви странни тоалетни по света, но в тази определено ще се почувствате като крал. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *