В „Стария Добрич“ като на Етъра

Ако се намирате в Североизточна България и търсите някое местенце, което да ви напомня за старите обичаи, то задължително трябва да посетите „Стария Добрич“ в едноименния град.

Според някои, този етнографски комплекс съперничи дори на Етъра. С тази разлика, че край него няма красиви планини и природа, а е заобиколен от съвременния град Добрич.

На тази улица в източния български град ще видите традиционни добруджански занаяти от края на XIX и първата половина на XX век. Комплексът е разположен на мястото на някогашната Одун чаршия и помещава работилници на тъкачи, абаджии, грънчари, бъчвари, златари и ковачи.

Питието на Ориента – бозата, се произвежда тук по стара рецепта. Докато сте на кулинарна вълна, не забравяйте да опитате и гевреците, които майстори-ситничари приготвят ежедневно.

Като архитектурен завършек на чаршията се явява старата Часовникора кула. Тя е построена през XVII век, оцелява през различни трудни времена, за да бъде бутната чак през 1965 година. По-късно будни добричлии успяват да я възстановят, използвайки за модел стари снимки, скици и спомени на съвременници.

Кулата е висока 21 метра, а часовниковият й механизъм е направен по схемата на старите възрожденски часовници от Елена, Дряново и Трявна. Механизмът се задвижва от две тежести, които представляват речни камъни с различно тегло. Часовникът се навива ръчно. Кулата има и камбана, която тежи 320 килограма.

GPS координати на Добрич – 43°34′N27°50′E. Най-близкият курорт до Добрич е Албена, на 40 километра. Добрич е на 51 километра от морската столица Варна.

Check Also

Най-странните басейни по света

Като турист може да видите странни работи по време на почивката си. Оказва се, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.