Breaking News

Групират плажовете в четири категории

Българските плажове ще бъдат групирани в четири категории, стана ясно след като Министерския съвет прие промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Обособяването ще се извършва, въз основа на минимален набор от критерии, включващи географското разположение на морския плаж; степента на урбанизация на териториите, прилежащи към морския плаж, природно-климатични и екологични характеристики, близост до туристически дестинации.

Ето и категориите:

  • Група I – Морски плажове, разположени в непосредствена близост до урбанизирани територии;

  • Група II – Морски плажове, разположени в неурбанизирани територии, в близост до туристическа дестинация, включително урбанизирани територии и/или къмпинги;

  • Група III – Морски плажове, разположени в неурбанизирани територии, отдалечени от туристическа дестинация, вкл. урбанизирани територии и/или къмпинги;

  • Група IV – Морски плажове с ограничено ползване или определени за развиване на специален вид туризъм.

Създаването на отделни групи и класове морски плажове и прилагането на различен подход спрямо тях, се очаква да окаже пряко въздействие върху основните бизнес модели, използвани при възлагането на концесии (съответно – договори за наем) на морски плажове, твърдят експерти.

Целта на промените е да има конкурентоспособност на националния туристически продукт, а също и да се осигури защита на туристите.

Check Also

Хотел в стая за пазачи…

Определено по света има много странни хотели. Nieuwe Amstelbrug се намира в Амстердам и посреща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.