Освен животни в световните зологически градини има и невероятни паркове. Снимки: интернет

Зоопаркове, които да посетим поне веднъж в живота си (част 2)

Това, което прочетохте в първата част не е всичко. По света има още зоопаркове, които задължително трябва да видим поне веднъж в живота си.

Пекин

Както всичко в Китай, и зоопаркът в столицата Пекин има огромни размери. Разположен на площ от 220 акра, този парк е дом за близо 15 000 животни от 1000 различни вида. Това си е един малък български град!

Пекинската зоологическа градина е домът на Гигантската Панда. Тук властите са направили всичко възможно, за да създадат идеални условия за живот за този рядък вид. Зоопаркът прави всичко по силите си, за да опази пандата и изпълнява различни програми по въпроса.

panda

В зоопарка може да видите и други редки видове като Златна маймуна, елен Милу, Североизточен тигър.

Пекинският зоопарк предлага и невероятни условия за разходки, десетки езера, цветни лехи, ливади. На територията на зоологическата градина има и аквариум.

Южна Африка

Трудно е да поместим всичко, което предлага този парк в думата „градина“. И все пак Националната зоологическа градина в Южна Африка е едно от местата, по света които привличат много туристи с многообразие от животни и красиви гледки.

fla

Зоопаркът се намира в близост до Претория и е разделен на две части от река Apies. Едната е равнинна и се доближава до представите ни за градска зоологическа градина, докато втората част е по хълмистите склонове наоколо. Това допълнително създава чувството, че се намираш сред природата, а не затворен в клетка.

В зоопарка живеят 9 000 животни от 700 различни вида. Ще видите лешояди, пингвини, носорози и други редки видове.

Зоопаркът предлага и образователна програма за деца, която учи малчуганите как да опазват природата и да обичат животните. Често се организират и концерти на популярни музиканти.

Виена

Виенската зоологическа градина бе обявена наскоро за най-добрата в Европа. Призът печели за четвърти път.

Тя е най-старият действащ в световен мащаб зологическа градина. Основана е от кайзер Франц I, съпругът на императрица Мария Терезия, който още през 1752 година решил да си направи частна менажерия от животни. През 1770 година е отворена за посетители. Само през миналата година е посетена от над 2.5 милиона туристи.

viena

Този парк си е поставил и научни цели, така че да бъде в полза на природата и животните. Тук действат образователни и научни програми, които обучават посетителите.

Зоопаркът е дом на близо 4000 животни от всевъзможни видове и континенти. Местообитанията им са направени по оригинален начин, така че питомците да се чувстват като в природата, а не затворени зад решетки и бетон.

Check Also

Мечтано място за почивка на летището…

Ако ви е писнало от тълпите и шума по летищата, то със сигурност идва решението …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.