Изгубеният багаж може да провали почивката ви. Снимка: интернет

Идва ли краят на изгубения по летищата багаж?

Да стоиш в хотелската стая по време на почивката, защото от авиокомпанията са ти изгубили багажа и нямаш нищо освен дрехите на гърба си, е един от най-големите кошмари за всеки турист.

От американската авиокомпания Делта обаче се надяват да сложат край на това. Очаква се в края на август да започнат изпитанията на технология, която позволява на слаби радиовълни да осъществяват връза от вашия багаж към носачите. Авиокомпаниите могат да ползват нововъведението, за да проследяват багажа, така че да не се изгуби или да бъде отклонен.

Технологията носи името „Радиочестотна идентификация“. По време на изпитанията от Делта ще поставят в багажа на пътниците хартия RFID. Когато багажът се чекира, вместо баркод ще се поставя RFID тагове.

Специално електронно устройство ще улавя сигнали от всеки куфар, който се движи по лентата за натоварване в самолета. Сигналът ще се проверява в база данни дали принадлежи на правилния полет. Ако сигналът от дадения куфар не отговаря на съответния полет, специална червена свеглина ще се задейства върху лентата, тя ще спира и куфарът ще се отстрани, за да бъде поставен на правилната лента.

Друга употреба на системата е, ако изведнъж пътник откаже полет и трябва да си вземе багажа. Тогава ще се проследява сигнала от куфара му, той ще бъде отстранен и върнат на отказалия се пасажер.

Очаква се нововъведението да спести на Делта време и разходи от изгубен и погрешно насочен багаж, твърди СNN. Все още никоя друга авиокомпания няма намерение да въведе система от такъв мащаб.

Check Also

Банята на хотела също е важна… (снимки)

Повечето туристи са на мнение, че банята на хотела трябва да е чиста, и ако …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.