Красиви народни носии превзеха Етъра.

Изложба на красиви народни носии посреща туристите в Етъра

Изложба на красиви народни носии и накити ще могат да посетят туристите в Етъра до 8 май, съобщиха оттам за bg-turist.com.

В експозицията ще може да се видят оригинални лазарски костюми от Елхово, изработени преди повече от век. Костюмите са избродирани с майсторство, фантазия и художествен усет за времето си.

Това е една изложба на женския творчески гений, каза Добринка Костова, главен уредник на музея в Елхово, при откриването на изложбата, която представя периода от края на XIX до средата на XX век.

Майсторството, с което е изработена женската носия показвало на бъдещите младоженци и техните семейства доколко може да се разчита на момата в домакинството. Затова момите са вплитали копнежите си за любов в своите носии, каза още Добринка Костова.

В изложбата, освен женски носии, могат да се видят и снимки, свързани с празниците около Великден.

Експонирани са и великденски яйца от 12 различни вида птици – колкото са месеците в годината, 52 модела – колкото са броя на седмиците в годината и изработени по 7 различни начина, колкото е броя на дните в седмицата.

Изложбата показва и украсени Великденския яйца от различни птици.
Изложбата показва и украсени Великденския яйца от различни птици.

В началото на миналия век мъжете от село Гранит забранили на жените си да изработват носии, разкри Христо Христов, директор на Етнографско-археологическия музей в Елхово.

Ето и пълната история:

През 1929 година 58 мъже от елховското село Гранитово се събрали в кръчмата и решили да забранят на жените си да изработват традиционните за този край премени. Съпрузите се ангажирали да закупят на своите половинки градски дрехи. Събранието било официално, за провеждането му е изготвен протокол, под който всичките 58 участници сложили подписите си.

За времето си решението било доста крайно, но очевидно в селските среди вече се прокрадвала идеята за промяна в традиционното облекло.

Мъжете взели решението по чисто практични подбуди. Жените отделяли по 40 дена, за да приготвят носията си, която се характеризирала с голямо цветово богатство и сложност на изработката. През това време те обръщали по-малко внимание на своите семейства.

Check Also

Банята на хотела също е важна… (снимки)

Повечето туристи са на мнение, че банята на хотела трябва да е чиста, и ако …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.