Breaking News

Изчезва село с над 100 културни паметника

Малцина знаят, че на 20 километра югоизточно от Ловеч и само на 3 км от главния път София – Варна се намира село, архитектурен резерват, с над сто паметника на културата от началото и средата на 19-ти век.

Липсата на средства и на поминък принуждават стотиците семейства, които живеят в село Стефаново, да го напуснат и да търсят възможности другаде, съобщава „Дарик“. Ако в миналото населението на село Стефаново е достигало над хиляда души, то днес с постоянен адрес са едва 30, разказа кметският наместник Йолина Петрова.

Тя обясни, че до 1949 г. селото се е казвало Вратца, а след това е преименувано на Стефаново. Според легендите името произлиза от крепостта „Вратница“, днес наречена „Калето“ – древно Тракийско селище в превод „крепостта край изворите“.
Тъй като в Стефаново са живеели много хора, а то е нямало накъде да се разраства, тогавашната управа е решила да го преместят по-надолу, близо до пътя, свързващ Троянския регион с Ловеч. Част от хората отиват в новото село. Някои си запазват къщите, а други ги продават.

През 1848 г. е създадено едно от първите български училища в Ловешко

Тук през 1848 г. е създадено едно от първите български училища в Ловешко, една от първите кооперации, имало е и две читалища. Сега училището е затворено и необитаемо, няма нито едно работещо предприятие, няма и читалище. Селото разполага с два магазина в двата му края със стоки от първа необходимост, разказа Петрова.

Основен поминък на местните жители в миналото е било животновъдството. Със земеделие малко са се занимавали, тъй като земята е неплодородна. Днес само един човек отглежда по-голям брой овце и крави.

Стефаново не може да се похвали с голям брой посетители и туристи

Въпреки че с разпореждане на Министерски съвет на 27 октомври 1982 г. Старо Стефаново е обявено за архитектурен резерват, селото не може да се похвали с голям брой посетители и туристи. Причините, според Петрова, са изостаналата инфраструктура, липсата на канализация, недостигът на вода, което налага и воден режим. Улиците са в лошо състояние, голяма част от самородния калдаръм вече е покрит с трева. Дори по асфалтираните улици трудно се придвижват коли. Липсата на тротоари усложнява движението на пешеходци. В Стефаново няма и млади хора, средната възраст е над 65 години.

Местните планират създаването на екопътека до водопад

Реставрация на училището и създаването на екопътека до 13-метров водопад са основните цели пред местните в близко бъдеще. По този начин, освен че ще привлекат повече туристи, и селото ще стане приятна среда за живеене и отдих, съобщи кметският наместник.

Най-големият проблем е, че къщите, част от архитектурния резерват, се рушат. В тях не се влагат никакви средства, някои от собствениците са ги изоставили, а други нямат възможност да ги ремонтират. Все пак не са малко къщите, които са в добро състояние. Въпреки това местните вярват, че селото ще придобие славата на интересна и атрактивна туристическа дестинация.

Край селото са снимани и много художествени филми

Освен къщите от 19-ти век, интерес представлява църквата „Рождество Пресвета Богородица“, строена от уста Генчо Кънчев от Трявна, ученик на Кольо Фичето. Тя е обявена за паметник на културата и е на повече от 130 години. Иконите в нея са рисувани от Руселим Дичов от Дебърската художествена школа.

Други забележителности са 1300-годишно дърво цер, селската чешма, строена през 1830 и Поповото мостче. В околностите на селото има няколко тракийски могили. Стефаново е било снимачна площадка на сериала по романа на Ивайло Петров „Хайка за вълци“. Общо на това място са заснети 11 художествени филма, заяви още кметският наместник.

Check Also

Парижки музей посрещна нудисти…

Нудисти получиха подарък от парижки музей. На 5 май Palais de Tokyo посрещна голи гости. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *