Момент от награждаването. Снимка: Община Банско

Италиански филм спечели кино фестивала в Банско

Италианският филм „Нини“ на Джиджи Джустиниани спечели Голямата награда на Международния фестивал на планинарския филм „Банско Филм Фест – 2015“.

„Нини“ е носител на Гранд При „Златната тинтява“ от Международния фестивал на планинарския филм в Тренто (Италия) през тази година, както и на Голямата награда за най-добър италиански филм на Международния филмов фестивал в Имола (Италия), 2015 г.

Специалната награда на журито на „Банско Филм Фест – 2015“ се присъжда на филма „Том“ (Испания, 2015) на Анхел Естебан и Елена Гоатели – филм посветен на младия катерач Том Балард.
Награда за български филм печели „3 x 8000“ на Жоро Торнев и Боян Петров. Филмът е пълен киноразказ за изпитанията, през които преминава Боян Петров – първият българин, стъпил на три осемхилядника в рамките на 70 дни.

Община Банско също връчи своя приз – той е за филм, отразяващ бита и културата на планинарските народи. Този приз получи Сунакали“ на Бходжрадж Бхат (Непал, 2014). Лентата е затрогващ разказ за магията на футбола, въздигащ едно обикновено момиче от изолираните общности на Непал.

Наградата за цялостна реализация в екстремни условия е за филма „Metanoia“ и Джеф Лоу“ на Джим Ейкмън (САЩ, 2014) – една кинолента за живота на бележития приключенец Джеф Лоу, който въпреки занника на дните си, не е пречупил своя дух.

С награда за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания журито отличи филма „Юрек“ на Павел Височански от Полша – кинематографично бижу на студиото, носещо името на великия режисьор Анджей Вайда.

Check Also

Най-странните басейни по света

Като турист може да видите странни работи по време на почивката си. Оказва се, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.