Как габровци открили машинното производство на гайтана…

Гайтанът със своите вълнени нишки, бил използван масово по българските земи в миналото. С гайтан се украсявали мъжки и женски народни носии. Ползвал се и за офицерски мундири.

Гайтанът се правел или на ръка или с „чаркове“. Габровци по стара традиция се проявили като иноватори – те успели да откраднат технология, с чиято помощ произвеждали гайтан с чаркове.

Легендата разказва, че всичко започнало с едно изложение в Брашов. Там отишъл габровец, известен с кодовото име „дядо Георги“. На изложението той вижда машина за плетене на ширити. Взел ножче и всеки ден наблюдавал и изработвал всеки един от елементите на машината.

Георги се върнал в Габрово, но не дал само на един майстор да му изработи чарковете, за да не би на свой ред да му вземе идеята. Мъжът дал поръчка на мнозина да изработят по един от детайлите, нужни за машината. Така той запазил иновацията от конкурентите си и след като получил чарковете сам си сглобил машината…

Напоследък има възраждане на интереса към гайтана. Неслучайно и от Етъра са решили да организират Национален детски конкурса за изработка на мартеници от гайтан. В него могат да се включат всички до 18-годишна възраст.

Ето и подробностите:

Краен срок за приемане на мартениците 15 февруари 2018 г.
Провеждане на творчески работилници 15 януари – 15 февруари 2018 г.
Журиране 16 – 19 февруари 2018 г.
Благотворителен базар 20 февруари – 5 март 2018 г.
Награждаване 1 март 2018 г.

Критерии при журирането:
– Оригиналност на мартеницата.
– Сложност на орнаментиката.
– Прецизна работа с гайтана.

 

Check Also

Планината, която беше забранена за жени

Тази планина е била забранена за жени. Свещеното място е провокирало създаването на религиозно учение. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *