Така ще изглежда остров Мамула, на една крачка разстояние от България. Снимка: интернет

Концентрационен лагер от Втората световна война става луксозен курорт

Въпреки че, обикновено концентрационните лагери от Втората световна война се превръщат в мемориали, то съвсем скоро един ще опровергае това правило.

Намиращ се на остров Мамула в Адриатическо море, с диаметър от едва 200 метра, това място се очаква да стане един от луксозните курорти на Балканския полуостров и Европа, твърдят специалистите.

Островът е край бреговете на Котор, на границата между Хърватия и Черна гора. По време на Втората световна война мястото е ползвано за концентрационен лагер от италианските войски. Общо 2300 души са били затворени там, от тях 130 са убити или умират от глад.

Днес всичко това е забравено, защото правителството на Черна гора е решило там да се издига курорт, привличащ заможни туристи.

16.3 милиона долара ще даде инвеститор, за да превърне Мамула в страхотна дестинация. Другата възможност е да оставим крепостта там да рухне, твърдят властите.

Разбира се, ние ще почетем паметта на загиналите. Ще построим мемориал, който да отдаде почит на жертвите от Втората световна война, обещават бизнесмените.

Освен супер хотел с гледка към морето, в крепостта ще има басейни, ресторанти с тераси, яхтено пристанище. На острова ще бъдат посадени и палми.

Check Also

Мечтано място за почивка на летището…

Ако ви е писнало от тълпите и шума по летищата, то със сигурност идва решението …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.