Breaking News
Туристите вече могат да се насладят на новата купа със сено.

Къде е тази уникална купа със сено?

Направата на купа със сено е сериозно предизвикателство, признават старите български майстори. Последната такава купа, която посреща туристите, бе издигната в Етъра. Неин създател е Дамян Христов, екскурзовод в музея, който е запознат тънкостите на тази работа, характерна за българите допреди няколко десетилетия, но непозната за доста хора днес.

Първата купа от сено е направена в музея през 1966 година, когато е открита Възрожденската къща с механа и е оформен нейния двор. Самата постройка е копия на съществувала някога къща в квартал Етъра. При създаването й в музея е решено помещенията от долния етаж да бъдат пригодени за механа, вместо за животински обори. Дворът е запазен в оригинален вид, включително и със съществувалата в него купа със сено.

Купата е пригодена за нуждите на посетителите, като от нея е направена оригинална беседка. Използвани са 2 тона сено.

Новата купа е атрактивна и отдалеч.
Новата купа е атрактивна и отдалеч.

През годините купата се свързва с името на бай Кольо Коев. През 2006 година е направена нова купа със сено от Ганчо Христов. През 2010 година купата е изградена от Стоян Стоянов, млад мъж от квартал Нова махала.

Сегашната купа е интересно и привлекателно съоръжение, което до голяма степен създава атмосфера за посетителите около Къщата с механа. Туристите могат да седнат под нея и да се потопят в миналото на фона на приятната музика и шума на реката.

Туристите вече могат да се насладят на новата купа със сено.

Check Also

Хотел в стая за пазачи…

Определено по света има много странни хотели. Nieuwe Amstelbrug се намира в Амстердам и посреща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.