Breaking News

Мобилно приложение ще помага на туристи при беда в планината

Мобилно приложение ще помага на туристи, изпаднали в беда в планината. Това съобщи пред БНР Радко Марков, изпълняващ длъжността директор на Планинската спасителна служба към БЧК.

Чрез приложението пострадалите ще могат да изпращат на службите GPS координатите си, което значително ще улесни тяхното откриване. Сега много от хората, изпаднали в беда, не могат да обяснят точното си местонахождение и това затруднява и забавя работата на спасителите.

През изминалата година БЧК е оказал помощ в 1837 случая, повечето от тях са на ски писти. 82 са били спасителните акции във високите части на планините, където има по-малко туристи, каза Марков. Според него няма драстично увеличение на акциите във високите части на планините.

Той поднови препоръките на БЧК към хората в навечерието на зимния сезон: маршрутът да бъде добре подбран и съобразен с възможностите на планинарите, а телефоните да са добре заредени за обмен на информация и комуникация с пострадалия.

Изборът на маршрут с особена сила важи за скиорите, които невинаги съобразяват това с възможностите си, обясни Радко Марков.

Планинската спасителна служба ще работи с дежурни екипи по празниците.

Check Also

Хотел в стая за пазачи…

Определено по света има много странни хотели. Nieuwe Amstelbrug се намира в Амстердам и посреща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.