Breaking News

Музеи на тоалетните привличат хиляди туристи

Не е никак маловажно за един турист, попаднал в чужда държава, да знае къде има достъпни тоалетни. Какво обаче ще кажете за музей пълен с тоалетни?

Всеки, който се интересува от историята на тоалетната, а и за да е спокоен, че ако му се наложи да последва природния си инстинкт, ще има богат избор къде да се облекчи, е задължен да започне пътуването си от Международния музей на тоалетните. Той се намира в Ню Делхи Индия и негов създател е популярният в страната д-р Биндесвар Патак.

Самият той е шеф на фондация, която промотира и помага за създаване на канализация („съоръжение“, което в много райони на Индия е лукс). Докторът си е поставил за цел да сложи и край на социалната дискриминация.

Та в неговия музей може да видите всякакви тоалетни. Има и такива, които според кураторите в музея предшестват дори идеята за създаване на тоалетна. В музея твърдят, че първата тоалетна е била ползвана 2500 години преди Христа на територията на днешен Пакистан. Тя била от камък и дори водоснабдена, за да не оставя неприятна миризма. Такава тоалетна имало във всеки дом, а над течащата вода, която отвеждала мръсотиите, било покрито с глинени тухли.

Така изглеждала най-древната тоалетна, според индийците.
Така изглеждала най-древната тоалетна, според индийците.

Като се има предвид, че в повечето европейски крепости през Средновековието е имало една обща тоалетна, в която хората си почиствали интимните части с нещо като гъба… пак обща, човек наистина би се замислил кой е по-цивилизован…

Както една тоалетна не може да си позволи лукса да не работи, така и Международният музей на тоалетната в Индия не затваря…освен на националния празник на Индия.

Ако още не ви се е догадило и сте на вълна хигиена, може да отскочите и до Арт музея на тоалетната чиния. Собственост е на Барни Смит и се намира в Сан Антонио, Тексас. Тук всичко е посветено само и единствено на тоалетните чинии. Има десетки хиляди, всяка от които носи своята странност.

Барни се гордее с експонатите в музея си.   Снимки: интернет
Барни се гордее с експонатите в музея си. Снимки: интернет

С филмови герои, индиански, религиозни, те впечатляват хилядите посетители. Много от тях пък споделят, че идват тук, за да откраднат някоя идея за домашната си тоалетна.

Когато следващият път влезете в неугледна българска тоалетна, не се сърдете и не правете гримаса на отвращение. Приемете го като посещение в древен музей! :)

Check Also

Да спиш в…куфара си

Ако матраците в хотелите са ви винаги неудобни, то вече е напълно възможно да си …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.