Музеят, който показва съпротивата на един народ срещу нацизма

Ако сте на почивка в Амстердам, а военната тематика ви вълнува, задължително посетете Музея на холандската съпротива.

От 14 май 1940 година до 5 май 1945 година Ниската земя е под окупацията на нацистка Германия. Това обаче не сломява духа на холандците, които организират съпротива срещу агресора.

Амстердамският музей е посветен именно на съпротивата. Тук ще чуете и видите за различните начини на отпор на холандците през петте тъмни години. Фотоси, реални документи, филмови фрагменти, както и предмети на партизани, са част от постоянната експозиция на музея.

Съпротивата на холандците е включвала шпионаж, издаване на тайни вестници, укриване на издирвани от нацистите, както и въоръжена борба. Разкрива и силната роля на църквата в тогавашното потиснато общество.

В музея има кът, посветен на колониите на Холандия, и по специално Източни Индии. Там населението също страда по време на Втората световна война, като агресорът е японската армия. Наложен е специален режим, който тероризира хората.

В Музея на холандската съпротива, интерес предизвиква детската секция. Там на достъпен език се обяснява на малките посетители какво се е случило през войната. За целта се използват истинските истории на Ева, Хенк, Ян и Нели. Те са на възраст между 9 и 14 години по време на Втората световна война, а разказите им звучат разбираемо за малките посетители.

Музеят се намира на адрес Plantage Kerklaan 61, и работи от понеделник до петък в часовете 10 до 17, а в празничните дни от 11 до 17 ч. Входът за възрастни е 10 евро, а за деца между 7 и 16 години – 5 евро.

От магазина към музея могат да се купят книги и дискове на военна тематика. Има и издание на „Дневника на Ане Франк“. Към музея работи и ресторант.

Check Also

Най-странните басейни по света

Като турист може да видите странни работи по време на почивката си. Оказва се, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.