Breaking News

Наблюдаваме красотата на „Сребърна“ и онлайн

Онлайн наблюдение на живота в „Сребърна“ планират от ръководството на биосферния резерват. Това научи bg-turist.com.

Първоначално се предвижда монтиране на монитори в Русе, Силистра и село Сребърна, от които туристи и посетители да наблюдават красотата в „Сребърна“. На по-късен етап ще бъде създадена и самостоятелна интернет страница, от която желаещите от всички краища на света ще гледат в реално време какво се случва на едно от най-привлекателните места в Европа.

В изцяло обновен Природонаучен музей ще започват вече обиколките си туристите в едноименното село.

Сградата на музея е оборудвана с нови витрини, изцяло преаранжирани, а новите фотоси пресъздават красотата на резервата в четирите сезона на годината, информират от „Сребърна“.

Освен това е осъвременена библиотеката и заседателната зала. Външна рампа и специализиран асансьор осигуряват лесен достъп за хората с увреждания.

 За резервата:

„Сребърна“ се простира на площ от 600 хектара. Разположен е на 16 километра западно от Силистра.

Биосферният резерват се намира точно на пътя на прелетните птици от Европа към Африка – Via Pontica.

В резервата живеят уникални и разнообразни видове водоплаващи птици.

Едни от най-интересните видове, които обитават езерото, са къдроглавият пеликан (Pelecanus crispus), малка белочела гъска (Anser erythropus), патици (Anatidae), мустакат синигер (Panurus biarmicus), голяма бяла чапла (Ardea alba), ням лебед (Cygnus olor), малък корморан (Phalacrocorax pygmeus).

Плаващите тръстикови острови, наричани от местните „кочки”, никога не се заливат с вода, защото следват вертикалното движение на водата. Това улеснява живота на птиците, които си правят гнездата именно върху тези подвижни острови.

Заради редките и изчезващи видове птици през 1983 година езерото „Сребърна“ е включено в списъка на обектите от световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО.

Check Also

Ледена пързалка на…Малдивите

Малдивите са екзотична туристическа дестинация – чисти океански води, златни пясъци, палми, слънце и спокойствие. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *