Breaking News

Над 6 милиона европейци почивали на круиз през 2015 година

Близо 6.6 милиона европейски туристи са почивали на круизен кораб през 2015 година, което е своебразен рекорд, съобщиха от Българското круиз общество за bg-turist.com.

Според Международната асоциация на круиз линиите от 2008 година насам пазарът на круиз ваканции в Европа е нараснал с впечатляващите 49%. За периода 2004 – 2014 г. световната круиз индустрия изпреварва по популярност традиционните почивки на сушата с цели 20%, показват данните на Световната организация по туризъм.

Очакванията за текущата 2016 година са за 24 милиона пасажери по целия свят.

Карибските острови продължават да бъдат регионът с най-много круиз кораби – 33,7%. Следва ги Средиземно море – 18,7%, Европа (без Средиземно море) – 11,7%, Азия – 9,2%, Австралия и Нова Зеландия – 6,1%, Аляска – 4,1%, Южна Америка – 2,7%, както и други дестинации – общо 13,8%.

През тази година се пускат на вода 9 нови морски круиз кораба. За следващата 2017 година новите плавателни съдове ще бъдат 8, през 2018-та – 9. В периода 2019 – 2022 година са планирани още 18 кораба, като общият брой до 2022 година се очаква да възлиза на 52.

Тенденциите занапред са за повече лукс на борда, по-бърза интернет свързаност, партньорство с повече разпознаваеми търговски марки в различни сфери от живота – храни и напитки, спа процедури и козметика, спорт, заведения, забавления и др.

Все повече кораби се превръщат в самата дестинация – от продукции в стил Бродуей до дизайнерски магазини, зип лайнинг, голф и блъскащи се колички.

Друга тенденция е увеличаващият се брой нощувки в портове от маршрута за да се даде възможност на пасажерите да се насладят и на нощния живот на сушата.

Круизите добиват все по-голяма популярност като съвместна ваканция сред различните поколения от едно семейство, тъй като на борда има забавления за хора от всички възрастови групи.

Check Also

Хотел в стая за пазачи…

Определено по света има много странни хотели. Nieuwe Amstelbrug се намира в Амстердам и посреща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.