Breaking News

Над 6 милиона европейци почивали на круиз през 2015 година

Близо 6.6 милиона европейски туристи са почивали на круизен кораб през 2015 година, което е своебразен рекорд, съобщиха от Българското круиз общество за bg-turist.com.

Според Международната асоциация на круиз линиите от 2008 година насам пазарът на круиз ваканции в Европа е нараснал с впечатляващите 49%. За периода 2004 – 2014 г. световната круиз индустрия изпреварва по популярност традиционните почивки на сушата с цели 20%, показват данните на Световната организация по туризъм.

Очакванията за текущата 2016 година са за 24 милиона пасажери по целия свят.

Карибските острови продължават да бъдат регионът с най-много круиз кораби – 33,7%. Следва ги Средиземно море – 18,7%, Европа (без Средиземно море) – 11,7%, Азия – 9,2%, Австралия и Нова Зеландия – 6,1%, Аляска – 4,1%, Южна Америка – 2,7%, както и други дестинации – общо 13,8%.

През тази година се пускат на вода 9 нови морски круиз кораба. За следващата 2017 година новите плавателни съдове ще бъдат 8, през 2018-та – 9. В периода 2019 – 2022 година са планирани още 18 кораба, като общият брой до 2022 година се очаква да възлиза на 52.

Тенденциите занапред са за повече лукс на борда, по-бърза интернет свързаност, партньорство с повече разпознаваеми търговски марки в различни сфери от живота – храни и напитки, спа процедури и козметика, спорт, заведения, забавления и др.

Все повече кораби се превръщат в самата дестинация – от продукции в стил Бродуей до дизайнерски магазини, зип лайнинг, голф и блъскащи се колички.

Друга тенденция е увеличаващият се брой нощувки в портове от маршрута за да се даде възможност на пасажерите да се насладят и на нощния живот на сушата.

Круизите добиват все по-голяма популярност като съвместна ваканция сред различните поколения от едно семейство, тъй като на борда има забавления за хора от всички възрастови групи.

Check Also

Ледена пързалка на…Малдивите

Малдивите са екзотична туристическа дестинация – чисти океански води, златни пясъци, палми, слънце и спокойствие. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *