Най-дългата железопътна линия на света навърши 100 години

През 2016 година празнуваме 100 години от пускането в експлоатация на най-дългата железопътна линия в света – Транссибирската.

Тя свързва Москва с Владивосток, ползва се от хиляди туристи, и в днешни дни ще ви отнеме близо седмица, за да преодолеете разстоянието от 5700 мили. Влакът прекосява териториите на две държави, 80 населени места, 16 големи реки и 8 часови зони!

tra2

Още в самото начало на съществуването си Транссибирската железопътна линия не е била особено бърза. Пасажерите са пътували цял месец от единия до другия край. Дългият път не е бил в тежест за туристите, защото са ползвали библиотека, зала за гимнастика, мраморни бани, роял и пищна трапезария с изискани блюда. Днес линията не предлага чак такива удобства на пътниците си.

tra3

Цената на билета в първа класа е малко над 1000 лева, за втора класа ще трябва да платите около 600 лева. Въпреки че, линията е атрактивна за туристи, масово се ползва за пренасяне на товари.

Плановете за Транссибирската железопътна линия са обявени още през 1891 година от император Александър ІІІ. Строителството обаче приключва доста по-късно и в своята пълнота линията заработва чак през 1916 година.

Строителите са изправени пред тежки предизвикателства – работа в ужасни условия, минусови температури, постоянни нападения от разбойници и тигри. Интересен факт е, че електрификацията на линията започва през далечната 1929 година и не е напълно завършена чак до 2002 година!

Наскоро се появи идеята, чрез Транссибирската железопътна линия да бъдат свързани Лондон и Токио. Влакът ще заобикаля днешната последна спирка Владивосток, и оттам посредством мост или тунел ще стига до Сахалин. Оттук ще се прави жп връзка с японския Хокайдо, посредством тунел с дължина от 26 мили.

Check Also

Най-странните басейни по света

Като турист може да видите странни работи по време на почивката си. Оказва се, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.