Най-старата магистрала?

Магистралите са популярна за България тема. По едно време различни управници се караха кой е построил най-много пътища в мандата си.

В света обаче има една магистрала, която е толкова стара, че и българските политици биха изпитали срам да се пишат нейни автори.

Нейното официално име е М41, но всички я знаят като Памирската магистрала. Този път е използван още преди 2000 години. Той е част от Пътя на коприната. Прочутият пътешественик Марко Поло също се е движил по магистралата. Това става през XIII век, когато господин Поло решава да отиде до Китай.

Магистралата е дълга 1252 километра и започва от южния киргистански град Ош, минава през Памирските планини, наричани „Покривът на света“, пресича границата на Афганистан, за да достигне столицата на Таджикистан Душанбе.

Най-популярното средство за придвижване тук са добре познатите ни уазки. Малкото решили да пътешестват ползват именно този популярен навремето в България джип. И затова си има основателна причина – по пътя от много години никой не е виждал автобус, а и едва ли скоро ще види, защото свлачищата и абсолютното отсъствие на инвестиции за въпросната пътна артерия, са я превърнали в нежелана от шофьорите.

На места магистралата изглежда по този начин. Май и в България има подобни пътища? Снимки: pinguintravel
На места магистралата изглежда по този начин. Май и в България има подобни пътища? Снимки: pinguintravel

Чуждестранни туристически агенции предлагат вояжи по магистралата. Казват, че на места край пътя има какво интересно да се види. Срещаш и местни с техните уникални обичаи и начин на живот.

Check Also

Да спиш в…куфара си

Ако матраците в хотелите са ви винаги неудобни, то вече е напълно възможно да си …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.