Breaking News

Не подценявайте подготовката за пътуването

Да си турист и да обикаляш различни красиви места у нас и по света е нещо незаменимо. За да е леко и приятно пътуването обаче е нужна подготовка.

Bg-turist.com предлага няколко съвета, които могат да ви помогнат:

Седмица преди пътуването си направете списък

Умният човек си записва! След като си пишете на бележка какво трябва да купите от магазина, защо да не го направите и за семейната си ваканция или пътуване. Това ще ви улесни значително.

Седмица преди тръгването нахвърляйте на един лист това, което ще ви е необходимо за самия път, а и за мястото, където ще почивате, съветват специалисти. Това ви дава шанс спокойно да обмислите кое ви е нужно, а ако го нямате в момента да си го набавите.

Така ще избегнете и паническото тъпчене на куфара, както и семейните скандали.

В хаоса и бързината рискувате да забравите нещо важно.

Проучете мястото

Още преди да си изберете чуждестранна дестинация е добре да я проучите. Да прочетете за традициите. Кое е приемливо и кое не. В някои държави невинен зе европееца жест, може да се окаже сериозна обида за местните.

Ако посещавате далечни дестинации, разберете телефоните и адреса на българското посолство там, а ако няма такова, на някое от страните от ЕС.

Какво да взема?

Багажът ви трябва да е съобразен с дестинацията, казват опитните пътешественици. Ако сте решили да изкачвате планини, да гоните баири и да постигате рекорди по върховете, е повече от ясно, че джапанките нямат място в куфара ви.

Вижте прогнозата за времето в интернет и си подгответе подходящи дрехи.

Не е зле да се запасите и с някои лекарства. Особено, ако с вас пътуват и децата, ще трябва да вземете нещо за сваляне на температурата, витамини. Лятната почивка, например изисква и прахчета срещу стомашно разстройство и повръщане.

Помня как едно лято бяхме със семейството в Царево. След вечера децата, а после и аз започнахме да повръщаме. Наложи се към 22 часа да излизам и да търся аптека, добре че имаше отворена и купих някакви хапове, споделя Михаил Стоянов.

Когато пътувате с автомобила си, особено зимно време, е добре да заредите резервоара догоре с гориво. Така, ако пътят е блокиран и се наложи да чакате да разчистват пред вас, ще може да ползвате парното и да се топлите.

Мобилните телефони трябва да са също заредени преди тръгване, вземете си и зарядните.

Независимо от сезона е добре да си носите храна с вас по време на самия път. Това може да са солети, бисквити, сандвичи. Водата също е важна.

Багажника…

Подреждането на куфарите в багажника е нещо много важно. От това зависи, както вашата безопасност, така и разхода на гориво на автомобила.

Махнете от багажника всичко, което няма да ви трябва за почивката. След това подредете багажа, като слагате най-тежкия и обемистия отдолу. Може да се пристегне със специални колани, които съвременните коли притежават.

Ако сте с комби е добре да имате мрежа, която разделя багажника от купето.

Не поставяйте чадъри, предмети, нищо остро, и каквито и да е предмети, в пространството до задното стъкло, защото при рязко спиране те стават изключително опасни за пътниците.

Ако всичко е готово…лек път :)

Check Also

Може да наемеш яхтата на Грейс Кели

Има една яхта, която не е като всички останали. Става въпрос за луксозния плавателен съд, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.