Така изглежда работилницата на майстор Стоян.

Нов експонат ще посреща туристите в Етъра

Ковашката работилница, принадлежала на известния майстор Стоян Кръстев, съвсем скоро ще се превърне в атракция и експонат за туристите в Етъра.

Майстор Стоян отдавна е покойник. Къщата му обаче купува мъж на име Слав, който решава да дари на музея работилницата, вместо да я даде за скрап.

Дареното на музея оборудване от работилницата на майстор Стоян Кръстев представя етап от развитието на металообработващите занаяти, свързан с малко изследваната тема за съществуването на дребното занаятчийско производство по времето на социализма (периода от 50- те до 80- те години на ХХ век.).

Стоян Кръстев е роден през 1915 година, учи занаята си в търновското село Килифарево, а майстор става на 30-годишна възраст. През 60-те години майсторът се установява в Твърдица, където пренася и своята работилница.

Не му се налага да продава стоката си по пазарите, защото поръчките са толкова много, че едвам смогва да ги изпълни.

Стоян Кръстев е изработвал ножици по размера на ръцете на хората.

Майсторското му свидетелство е по тенекеджийство, но е правил и ножове. „Оттук до морето го знаеха и идваха при него“, разказва внукът му Стоян. Фамилията на рода Кръстеви идва от Кръстевските хора, защото са ходили на Божи гроб.

Check Also

Най-странните басейни по света

Като турист може да видите странни работи по време на почивката си. Оказва се, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.