Breaking News
Така изглежда работилницата на майстор Стоян.

Нов експонат ще посреща туристите в Етъра

Ковашката работилница, принадлежала на известния майстор Стоян Кръстев, съвсем скоро ще се превърне в атракция и експонат за туристите в Етъра.

Майстор Стоян отдавна е покойник. Къщата му обаче купува мъж на име Слав, който решава да дари на музея работилницата, вместо да я даде за скрап.

Дареното на музея оборудване от работилницата на майстор Стоян Кръстев представя етап от развитието на металообработващите занаяти, свързан с малко изследваната тема за съществуването на дребното занаятчийско производство по времето на социализма (периода от 50- те до 80- те години на ХХ век.).

Стоян Кръстев е роден през 1915 година, учи занаята си в търновското село Килифарево, а майстор става на 30-годишна възраст. През 60-те години майсторът се установява в Твърдица, където пренася и своята работилница.

Не му се налага да продава стоката си по пазарите, защото поръчките са толкова много, че едвам смогва да ги изпълни.

Стоян Кръстев е изработвал ножици по размера на ръцете на хората.

Майсторското му свидетелство е по тенекеджийство, но е правил и ножове. „Оттук до морето го знаеха и идваха при него“, разказва внукът му Стоян. Фамилията на рода Кръстеви идва от Кръстевските хора, защото са ходили на Божи гроб.

Check Also

Парижки музей посрещна нудисти…

Нудисти получиха подарък от парижки музей. На 5 май Palais de Tokyo посрещна голи гости. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *