Breaking News

Отварят двореца „Евксиноград“ край Варна за туристи

Дворецът „Евксиноград“ край Варна ще бъде отворен за туристи през пролетта на 2016 година. Това е възможно след мащабна реставрация на царската лятна резиденция.

9.8 милиона лева са инвестирани в реновирането на лятната резиденция на българските царе. Запазени са уникалните мебели, нови са настилките и текстилните тапети. Изграден е вътрешен панорамен асансьор за кафенето в западното крило. Сменени са всички инсталации на сградата.

Бившата царска конюшня е превърната в музей, в който ще бъдат изложени по-атрактивните находки от крепостта „Кастрици“. Тя също е реставрирана, като е снабдена с декоративно осветление. Край нея е реставрирано и любимото каменно царско кресло върху издатина в морето.

Варна и въобще България трябва да се гордеят, че имат такива сгради, такова културно-историческо наследство, което можем да покажем, каза при откриването министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Реставриран е и фронтонът от замъка „Сен Клу“. Оригиналният архитектурен елемент, донесен на части от изгорелия френски замък още през 1890 година е вграден в подпорната стена.

Check Also

Хотел в стая за пазачи…

Определено по света има много странни хотели. Nieuwe Amstelbrug се намира в Амстердам и посреща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.