Breaking News
Снимка: Община Варна

Откриват летния туристически сезон във Варна на 15 май

Летният туристически сезон във Варна ще бъде официално открит на 15 май. Това съобщи кметът на морската столица Иван Портних, след срещата си с министъра на туризма Николина Ангелкова.

Заедно със старта на Маратон Варна, ще се даде официално начало и на летния туристически сезон, ще се състои и пилотното промотиране на новоизградения пешеходен ринг, каза още Портних.

Очакваме над 100 000 румънци да посетят страната по време на Великденските празници. Предприета е необходимата организация съвместно с Агенция“Пътна инфраструктура“, за да се избегнат задръстванията на Аспаруховия мост, който в момента е в ремонт. Подготвят се карти, табели и информационни брошури, които да упътват гостите на града за обходните пътища, заяви министър Николина Ангелкова.

Маратон Варна се организира за първи път в историята и е част от верига състезания, които ще се проведат под мотото „Бягането – начин на живот“.

Организаторите са осигурили награден фонд за всяка от трите надпревари от по 49 000 лв. Победителите при мъжете и при жените ще получат минимум по 8 000 лв. На маратона участие са заявили световният вицешампион в ултрамаратона на 50 км от миналата година, кениецът Арнолд Киптаои Кибет.

Заедно с него ще бягат още двама атлети от Кения, което гарантира старт от най-висока класа. Роденият през 1982 година Чарз Майна е с личен рекорд от 2.13:13 и преди да дойде във Варна ще се пусне в маратона в Хановер на 10 април. Сънародникът му Амоз Тироп Матуи има второ време на маратона в Букурещ през 2014, а най-доброто му лично постижение е 2.09:35.

Check Also

Хотел в стая за пазачи…

Определено по света има много странни хотели. Nieuwe Amstelbrug се намира в Амстердам и посреща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.