Тези и още десетки екзотични пеперуди можем да видим до края на август в Бургас. Снимка: РИМ-Бургас

Пеперуда Сова и изумрудена лястовича опашка посрещат туристите на изложение

Пеперуда Сова и Изумрудена лястовича опашка са само част от 10-те вида екзотични пеперуди, които посрещат туристите в Експоцентър „Флора“ в Бургас.

Красивите насекоми на изложението идват от Южна Америка, Африка и Азия, като всяка седмица популацията им се обновявя. В залата на изложението са създадени специални условия за живот на пеперудите, които се доближават максимално до местообитанията им в природата – обилна растителност, висока влажност и температура на въздуха над 30 градуса.

Екзотичната изложба бе открита на 4 юли и ще остане в Бургас до 31 август. Тя е отворена за посетители всеки ден от 10:00 до 20:00 часа. Входът за пенсионери и учащи е 2 лева, а за възрастни – 5 лв. Децата под 7 години и хората с увреждания влизат безплатно.

Пеперудите са очаровали хората още от дълбока древност. Изображения на насекомите са открити дори в египетска гробница отпреди 3 500 години. Учените отнасят пеперудите към разред Люспокрили (Lepidoptera). Названието Lepidoptera произлиза от гръцките думи „лепидос” – люспа и „птерос” – крило.

В света са описани над 250 000 вида пеперуди, а в България техният брой е около 3700. Най-общо те се разделят на дневни (около 215 вида в България) и нощни пеперуди и молци (около 3500 вида).

Check Also

Най-странните басейни по света

Като турист може да видите странни работи по време на почивката си. Оказва се, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.