Планината, която беше забранена за жени

Тази планина е била забранена за жени. Свещеното място е провокирало създаването на религиозно учение.

Става дума за най-високата планина на Япония – Фуджи. Красива, непрекъснато променяща настроенията и цветовете си, планината днес привлича над 80 милиона туристи на година. Това е близо 2/3 от населението на Япония.

Фуджи е почитана, както от будистите, така и от шинтоистите (японска религия, за която са важни духовете на природата и предците). Това обаче сякаш не е достатъчно, защото планината инспирира създаването на секта – Обществото на Фуджи. Основано е през 1558 година, като напълно отдадено на планината. Днес движението също има многобройни последователи. Те се обличат изцяло в бяло и могат да бъдат срещнати по склоновете.

В продължение на векове Фуджи е място единствено за мъже поклонници. Всеки от тях носел по един камък, като символ на понасяне на товара на греха, за да се облекчи човечеството. Образът на планината присъства в изкуството още през Средновековието, когато дзенбудистки монаси идват тук, за да търсят хармонични пейзажи за улесняване на медитацията.

Изгревите от Фуджи предоставят невероятни изживявания за туристите.

Достъпът на жени във Фуджи е бил напълно забранен до 1868 година. Днес планината е със свободен достъп от всички и е част от национален парк. Много туристи предприемат изкачване през нощта, за да стигнат върха навреме, така че да наблюдават красивия изгрев. Запознати твърдят, че изживяването не може да се опише лесно.

Check Also

„Магията на Рила планина” ще привлича туристи в планината

Фестивалът за български фолклор “Магията на Рила планина” ще привлича туристи през лятото в планината. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.