Breaking News

Полезни съвети за туристите, които ще гледат на живо Евро 2016 във Франция

Между 10 юни и 10 юли във Франция ще се проведе Европейското първенство по футбол. Ако в този период сте там и решите да посетите някой от мачовете трябва да имате предвид съветите по-долу, съобщиха от Европейския потребителски център:

Преди да тръгнете за Франция

– Проверете Вашия паспорт или лична карта, за да се уверите, че е валиден поне три месеца след срока на планираното пътуване. Ако имате и паспорт, и лична карта, е добре да се съхраняват на различни места, а не един до друг, за да се ограничат негативните последици при евентуална кражба или загуба.

– Запознайте се с правата и задълженията си при пътуване със самолет. Най-важното от тях е правото на грижи от страна на авиокомпанията при по-големи закъснения на полета. Може да имате и право на парично обезщетение при отменен полет.

– Ако нещо се случи с регистрирания или с ръчния ви багаж, трябва да отидете веднага до гише „Рекламация на багажи“ на летището, където да попълните протокол за повреден или загубен багаж. Не изхвърляйте бордните си карти и багажните етикети, пазете и касовите бележки за закупени стоки от първа необходимост, като предварително попитайте превозвача до каква стойност би ги покрил.

И накрая – не забравяйте да се обадите на някой близък вкъщи – таксите за роуминг от 30 април са по-ниски. Преди пътуването обаче се уверете, че сте на евротарифа за роуминг.

Във Франция

– Независимо дали ще спите в четиризвезден хотел или общежитие, резервацията трябва да бъде направена в писмена форма и да съдържа следната информация:

– Продължителността на престоя: durée du séjour

– Начало и край на престоя: Jour d’arrivée et de départ, l’heure

– Стая с полупансион или цял пансион: chambre avec demi-pension ou pension complete

– Стая със закуска: chambre avec petit déjeuner

– Брой на хората: nombre de personnes

– Паркинг (частен/охраняем): parking privé / surveillé

В случай, че сте направили резервацията си с туристическа агенция, оттам трябва да получите документ, описващ мястото, което сте резервирали, застрахователното покритие, както и административните и екологични условия.

Във Франция е прието да потвърдите резервацията 2 седмици преди датата на пристигане, за да сте сигурни, че всичко е наред. В случай, че решите да отмените пътуването си, трябва да информирате хотела най-малко 24 часа преди това. Важно е да сте запознати и с общите условия на сайта на хотела.

Транспорт

Мачовете по време на Евро 2016 ще се проведат в 10 френски града, сред които Париж, Ница и Марсилия. Билетите за влак, метро или трамваи се купуват от спирките. За някои от автобусите пропуск може да си купите и директно в превозното средство. Такси може да се хване от стоянка или от улицата, като цените зависят от града, времето и разстоянието. Ако шофьорите не приемат плащане с кредитна карта, това трябва да бъде ясно обозначено отвън на колата.

Хапване

Цените на ресторантите не са регламентирани, но трябва да са показани отвън и във сградата, като в тези цени са включени всички такси. Бакшишът не е задължителен, но със сигурност ще му се зарадват. Избягвайте да хапвате в най-натоварените туристически райони, а избирайте места, които се посещават от местните жители. По правило магазините работят от понеделник до събота между 9 и 20 часа, като някои супермаркети са отворени и до 22 часа.

Преди мача

Добре е да влизате на стадиона достатъчно рано (отварят 3 часа преди началото на мача). Според правилата на УЕФА на стадионите не се пуши, а боклуците трябва да се изхвърлят на определените за това места, включително и ако трябва – разделно.

Check Also

Хотел в стая за пазачи…

Определено по света има много странни хотели. Nieuwe Amstelbrug се намира в Амстердам и посреща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.