Предимствата да пътуваш сам

 

Да смениш обстановката дори и за 3 дни, за да си починеш от всички и всичко е нещо безценно и мечтано от мнозина.

Семейното пътуване или почивката с приятели обикновено носят много положителни емоции. Смях, удоволствия, добро настроение. След това остават спомени и снимки, които ти топлят душата.

Напоследък обаче популярност печели и „самотната почивка“, научи bg-turist.com. Това е да си хванеш раничката или куфара и да зачезнеш нанякъде сам. Този тип туристи обикновено не правят предварителни резервации. Решават няколко дни преди тура къде точно ще ходят, пък после…каквото пътят покаже.

Ето и някои от предимствата на тези почивки:

Независимост

Ти си този, който решава къде да отиде, без да се съобразяваш с капризите на любимия човек или групата.

Няма ги семейните караници от сорта „Ама, сега дай оттук да минем, че оттам не искам“ или „Аз пък искам да отида до музея, не ми се влиза в магазина (МОЛ-а)!“, „Хайде да се прибираме в стаята, не ми се виси цял ден на плажа!“, „Спри телевизора, на почивка сме!“.

Липсва и онзи специфичен глас на екскурзовода, който ти се набива в мозъка и ти пречи да се отпуснеш, ако си в автобуса, или да огледаш като хората дадената забележителност.

Напоследък някои туристически фирми не подбират особено добре гидовете си и често онзи не е подготвен. Ти знаеш повече от него, той те обърква с грешна информация, спориш наум с него или се изнервяш. Това определено не е почивка!

Изненади

Когато си сам не правиш планове. Може да отидеш до места, за които преди не си и мечтал, че ще стигнеш.

Не знаеш какво следва утре. На мен това ми допада особено, обичам да си създавам изненади, а и самите ситуации да решат накъде да тръгна, казва приятелката на bg-turist.com Кристина Ангелова.

Това лято тя без да знае става „религиозен турист“. Във втория ден от летния ми отпуск си събрах багажа и тръгнах рано сутринта. На автогарата реших, че ще отида до някой манастир. Стигнах до Русе, после на стоп до Бесарбовския манастир. Много ми хареса, споделя Кристина.

И оттам като се почна. Взех решение да обиколя наоколо всичко що е манастир. Бях в Каранвърбовския, Ивановския, Айдемирския. Беше страхотно, не очаквах, че толкова ще ми хареса, но за съжаление отпуска ми свърши. Догодина може пак да си направя такова приключение, казва Ангелова.

Нови запознанства

Когато си сам на почивка е по-лесно да се запознаеш с нови хора. Може и да мечтаеш за спокойствие, никой да не те безпокои, но това е до третия или четвъртия ден.

Добрата стара еволюция се е погрижила да ни превърне в социални животни. Търсим си раздумка или компания.

Особено пък лятно време по морето, да си сам турист си е голямо преимущество. Край тебе се разхождат полуголи тела, искащи купон…нашият съвет е да ползвате презервативи!

Разбира се, може да си намерите и хора, с които имате общи интереси – книги, филми. Подобни приятелства после се оказват трайни. Разменяте си гостувания. А защо не и като ви свърши тази почивка после да стартирате нова…заедно.

Най-вероятно да пътуваш сам и много недостатъци. Ако се сетите, може да ни пишете🙂

Check Also

Да спиш в…куфара си

Ако матраците в хотелите са ви винаги неудобни, то вече е напълно възможно да си …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.