Пресушават временно Ниагарския водопад

Една от най-посещаваните туристически забележителности по света – Ниагарския водопад, може да бъде пресушен, съобщава Discovery News.

Причината е, че властите са решили да подменят няколко амортизирани моста, които свързват различни части на парка.

Те пресичат река Ниагара, осигурявайки пешеходен достъп до острова Гоут. От изграждането им през 1900 година досега съоръженията са се износили. През 2004 година те бяха затворени и властите разпоредиха изграждането на два временни моста над остарелите бетонни конструкции.

Нов доклад за въздействието на околната среда посочва, че състоянието на мостовете не позволява да бъдат рехабилитирани, а че трябва да се подменят. Официални представители обясняват, че новите мостове трябва да се изградят “на сухо”, за да е сигурно, че новите основи са здраво закрепени към речното легло, както и за да се улесни остраняването на старите мостове след разрушаването им.

Макар че „спирането“ на водопадите изглежда като херкулесовска задача, всъщност над 80 процента от река Ниагара тече през канадския водопад Хорсшу (Конска подкова). Водата ще бъде насочена с насип, така че цялата река да преминава през Хорсшу, а по-малките Американски водопад и Брайдъл Вейл ще останат сухи.

Очаква се изграждането на новите мостове да отнеме две години, но водопадите ще бъдат спрени за по-малко от шест месеца.

За последен път американската страна на Ниагарския водопад е била пресушена през 1969 година, когато инженерни подразделения на армията на САЩ са извършили геоложко проучване, за да изследват ерозията на природната забележителност.

Интересено е, че сухите Американски водопади са се превърнали в забележителност сами по себе си и са били посетени от 89 790 души само през един уикенд.

Check Also

Най-странните басейни по света

Като турист може да видите странни работи по време на почивката си. Оказва се, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.