Пътуването с децата може да е приятно

Да стигнеш до желаната дестинация с детето невинаги е приятно занимание. Малчуганите обикновено нямат търпение при пътуването, непрекъснато задават въпроси, искат да стават от седалката в автомобила или самолета. С други думи – изнервят себе си и околните.

Има обаче няколко прости правила, които могат да направят пътуването лесно:

Играчки

Още преди да тръгнете обсъдете с малчугана коя е любимата му играчка, която би искал да вземе. Освен, че ще вдъхне увереност на детето по време на самия път, тя ще направи обстановката позната за детето и то няма да изпита стрес.

Ако е свикнало да заспива с кукла, вземете и нея на борда на самолета. По този начин детето ще се успокои, а може да имате късмет и да заспи, казват специалистите.

Освен куклата добри идеи са още:

  • книжки за оцветяване, с моливи или пастели

  • интерактивни книжки

  • таблет за по-големите

Занимания

Времето ще мине по-бързо за детето ви на път, ако измислите някакви игри.

Започнете от „Черен петър“, има място за „Не се сърди човече“ и дори шах, в завимост от мястото в превозното средство.

Въображаемото броене също се препоръчва. Например да накарате малкия да гледа през прозореца на влака или автобуса и да му поставите задача да преброи дърветата, покрай които минаваме. Може да разчитате елементи от интериора на превозното средство, да го помолите да разгадава знаците или буквите.

По-малките може да изпитвате с това дали ще разпознаят даден цвят.

Ясно е, че в самолета детето няма как да тича или подскача, но съвсем спокойно помолете малчугана в игрова форма да си пипне пръстите на краката, да разпери ръце като птица или да се протегне. По този начин детето ще освободи енергия, твърят специалистите.

Дрямка

Трудно е да накараш енергично дете просто да си легне и да заспи на седалката в самолета, влака или автобуса. Затова можем да им създадем тиха и подходяща среда, така че да се отпуснат.

Например, пускаме тихо релаксираща музика, или му изпяваме нежно приспивна песен. Може да разглеждаме спокойно и книжка или да му разкажем история.

Check Also

Мечтано място за почивка на летището…

Ако ви е писнало от тълпите и шума по летищата, то със сигурност идва решението …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.