Breaking News

Разходка в зоопарка на Колчестър (снимки)

Освен, че е най-старият регистриран в писмен източник град на Великобритания, Колчестър може да се похвали и с невероятната си зоологическа градина.

Никой няма да се разсърди, ако наричаме това място „парк“ или дори „компекс“, защото разходката тук отнема няколко часа, а през това време човек се чувства така, сякаш е посетил един друг свят – красив, зелен. Накрая, уморен, но и доволен от видяното, не си сигурен дали не си пропуснал нещо.

Малък за стандартите на Великобритания, Колчестър със своето население от малко над 110 000 души, вече е популярен със зоопарка си, който реално се намира извън населеното място. Зоопаркът е избран за втори най-добър във Великобритания, шести в Европа и 11-ти в света за 2015 година, от читателите на TripAdvisor.

Тук думата „клетка“ е напълно забранена. Животните са настанени в обширни пространства, които се доближават максимално до естествената им среда.

Лъвовете и тигрите са зад дървени огради, по които има прозорци за наблюдение от посетителите. Особено вълнуващо е посещението при Царя на животните, защото си буквално на една ръка разстояние от него и двете му дами. А когато господарят се разхожда покрай стъклата, туристите се снимат така, сякаш се разминават с лъва някъде в Саваната. И донякъде е така – дели ви само стъклото.

lav

При тигрите нещата са организирани различно. Чрез специален тунел вие влизате буквално във владенията на хищника. Отново панорамни прозорци осигуряват гледка към животното и растителността в хабитата му.

Цената на билета за зоопарка е 25 паунда за възрастен, което си е близо 60 лева. За да стигнете до парка най-добре използвайте автобус номер 75 от градската автогара. Ако сте с автомобил, хванете пътя за Ипсуич.

Малчуганите не само, че няма да скучаят по време на обиколката, но и ще останат изключително доволни. Още от самото начало аниматори предлагат да боядисат лицата на детето ви с животински украски. Най-популярни естествено са маските на хищниците, макар че и тези на маймуните намират фенове. При добро време може да използвате къта за пикници, както и огромната детска площадка. От ръководството на зоопарка организират и рождени дни.

tiger

Следвайте жълтата линия, начертана по земята, за да обиколите всички животни и да не се лутате излишно, съветват запознати.

Ако се страхувате от земноводни, по-добре пропуснете първите местообиталища. Тук ще ви посрещне Синята жаба, която макар и дребна и лека, е много отровна. Разбира се, прибрана е на сигурно място. Ако пък не се боите толкова много от пълзящи, се снимайте с гигантския охлюв от Африка, който е голям близо колкото човешка длан, или с някоя от хлебарките – забавно е.

koste

Усмивка ще предизвика у вас и наблюдението на сурикатите. Тези любопитковци щъкат из цялото им отделено пространство, надигат се, душат, закачат се с посетителите.

suri

А, ако нямате търпение да докоснете някоя животинка трябва да се отправите към къта с камерунските кози. Преди да влезете тук си измивате ръцете на специална мивка, осигуряваща дезинфектанти, след това спокойно може да галите и дори да храните козичките. Храната се купува от автомати, разположени извън клетките.

Достъпът е свободен и до кенгурата, макар че те не са толкова общителни, колкото козите и за да ги помилвате, ще трябва да имате търпение. За сметка на това може да направите неограничен брой снимки на детето си в торбичката на паметника-кенгуру.

keng

Близо до тези обитания е скоростната писта. Тук трябва да се засилите максимално и да пробягате известно разстояние. Уред засича скоростта ви, а след това сравнявате резултата си на специално табло. Според времето ви определят за гепард, антилопа, зебра или някое друго животно.

gepa

И като стана дума за животни от Саваната, районът с четирикраки от Африка е наистина впечатляващ. Слонове се разхождат напълно свободно, отделени само с ров и камъни от посетителите. Жирафи, нозорози, антилопи и зебри обитават едно пространство. Хиените, по обясними причини, са отделени. Най-често ще ги видите с мършав кокал в уста.

jiro2

Нашите предци, или по-скоро добри приятели маймуните, си имат собствени кътове. Домът на горилата е огромен, също като нея. Вътре изобиства от растителност.

hiena

Ако искате да разберете какво е да плувате заедно с тюлен, влезте в аквариума. Наблизо е и местообитанието на симпатичните пингвини…

И това разбира се, не е всичко.

Трябва да се види на живо и да се усети.

Димитър Пенчев, снимки: авторът.

Check Also

Хотел в стая за пазачи…

Определено по света има много странни хотели. Nieuwe Amstelbrug се намира в Амстердам и посреща …

One comment

  1. Не е като познатите ни в България! Бях там миналата година и съм доволен от видяното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.