Електронна система свързва хотелите с МВР, НАП и Министерството на туризма

Единна система за туристическата информация (ЕСТИ) ще свърже в реално време регистрите на хотелите в България с Министерство на туризма, Министерството на вътрешните работи, Националната агенция по приходите и общините.

Това предвиждат промените в Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма, които днес бяха публикувани за обществено обсъждане, съобщиха от Министерството на туризма за bg-turist.com.

Очаква се системата да доведе до изсветляване на сектора и да допринесе за по-добра събираемост на постъпленията от туристическата дейност. Предвижда се улеснена процедура за обмен и обработка на данните от регистрите на настанените туристи.

Собствениците на хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили, ще бъдат задължени да осигуряват автоматизиран обмен на данни между информационната система на водения от тях регистър и Единната система за туристическа информация.

За местата за настаняване от клас „Б“, като семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, стаи за гости, апартаменти за гости, бунгала и къмпинги, които не водят регистър в електронна форма, се предвижда облекчение, като обменът на данни ще се осъществява чрез ежедневното им вписване в Единната система за туристическа информация посредством публично достъпен уеб или друг интерфейс, чрез сигурна комуникационна сесия за свързаност.

Данните за настанените туристи в единния регистър на ЕСТИ няма да бъдат публични, като достъп до тях ще имат само определените от закона субекти. НАП ще събира данни в агрегиран вид (брой настанени лица, брой нощувки) за контрол на постъпленията от туризма, обясниха от туристическото ведомство.

МВР ще има достъп до данните, идентифициращи чуждестранните туристи в цялата страна (без информацията за туристите от Европейския съюз, от държави-страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, както и от Конфедерация Швейцария). Достъпът на общините, НАП и МВР е отдалечен, като обхватът на данните е ограничен съобразно установеното в закона за съответната категория лица.

При неизпълнение на задълженията, свързани с регистрите за настанените туристи, са предвидени административни наказания като за неизправните лица, които са задължени, но не водят регистър за настанените туристи глобата ще е в размер 2000 лева, а имуществената санкция на едноличните търговци и юридическите лица – в размер 7000 лева.

За неизправните лица, които макар да водят такъв регистър, то това не се извършва в съответствие със законовите изисквания, глобата ще бъде в размер 1000 лева, а имуществената санкция на едноличните търговци и юридическите лица – в размер 5000 лева, предвиждат промените в закона.

Check Also

„Магията на Рила планина” ще привлича туристи в планината

Фестивалът за български фолклор “Магията на Рила планина” ще привлича туристи през лятото в планината. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.