Breaking News

Ски учители от Витоша искат нормални писти и съоръжения

Ски учители от Витоша поискаха нормални писти и съоръжения, за да могат да обучават деца и туристи, стана ясно по време на пресконференция в София днес.

На нея от Сдружението на ски и сноуборд учителите на Витоша отправиха апел към институциите да съдействат час по-скоро да се преустанови законовия и административен хаос, спъващ развитието на планината.

Как всички курорти в България се модернизират, осъвременяват си лифтове и съоръжения, само тук това не е позволено. Витоша последна открива зимния сезон. Толкова много деца в един град с почти милион и половина жители са лишени от възможността да спортуват, да карат ски и сноуборд, да са сред природата и в планината, каза Иво Рангелов от ски-училище „Мотен“.

Съоръженията са на по 30 години, всичко е оставено на произвола на съдбата в един истински хаос, а ние се молим за да работим и нямаме условия да обучаваме с младежите, които толкова обичат зимните спортове, каза още Рангелов.

„Най-модерното“ съоръжение на Витоша е отпреди 30 и няколко години, когато се организира последната Зимна универсиада на Витоша. Това е несериозно и рязко контрастира с развитието и модернизирането на останалите зимни центрове у нас, като Пампорово, Боровец, Банско, Чепеларе, заяви Емануил Манчев от Ски-колеж „Дино Спорт“.

В цяла България сезонът е в разгара си, а ние едва днес можем предложим на софиянци и техните деца една отворена писта, която е и единствената сега на Витоша, заяви Радослав Пеев от Витоша ски, които са собственици на съоръжения в ски-зона Алеко и на Ветровала. Основният проблем е липсата на достатъчно сняг, който по другите места се решава с производството на изкуствен. Ние обаче сме затруднени, защото не се разрешава оформянето на един малък водоем, който освен това ще спомага за потушаването на евентуални пожари. Лифтовете са по на 30 и повече години, Драгалевският този сезон става на 50 години. Те вече стават невъзможни за ремонтиране, поддръжка и дори опасни. Имаме желание и средства да подменим въпросните съоръжения, но законът не ни позволява, защото това се води ново строителство според разпоредбите на Плана за управление. В омагьосан кръг сме, а от това страдат хората и децата, които искат да карат ски и борд. Защо само на Витоша се спъва подмяната на лифтовете, каза още Радослав Пеев.

Check Also

Хотел в стая за пазачи…

Определено по света има много странни хотели. Nieuwe Amstelbrug се намира в Амстердам и посреща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.