СПА туризмът във Велинград с печалби като ски туризма в Банско

Спа туризмът във Велинград създава точно толкова доходи, колкото ски туризмът в Банско– „снежната перла“ на Балканите. Това сочи комплексно икономическо и социално изследване в 6 планински общини на Югозападна България, проведено през пролетта и лятото на 2015 г, съобщи Дарик.

Бизнесът в Банско отчита 12 млн. лв. загуби, заради операциите с недвижими имоти и хотелиерството, се вижда още от изследването.

Изводът от анализа е, че има модел, обещаващ по-добро бъдеще на нашите планински райони. Но той няма да се осъществи, ако продължим да разчитаме само на еврофондове и външни инвеститори и „отрасли – шампиони“.

Това казва икономистът Димитър Събев, който ще представи социално-икономическото изследване в общините Банско, Велинград, Сапарева баня, Девин, Невестино и Кюстендил в рамките на на II-ия панел на конференцията „Изменения на климата – предизвикателствата пред българската природа и туризъм”.

Анализът е изготвен от Димитър Събев за Прозрачни планини – проект „Гражданско участие за устойчиво развитие”, с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

 

Check Also

Най-странните басейни по света

Като турист може да видите странни работи по време на почивката си. Оказва се, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.