Странните църкви по света

Много от църквите и манастирите по света нямат само функцията да бъдат молитвени домове за вярващите. Често те стават и туристическа забележителност, посещавана годишно от стотици хиляди.

Изградени от нетрадиционни материали, заемащи подземни пространства, или дори помещаващи се по мостове, те впечатляват туристите.

Църквата във Военновъздушната академия на Колорадо

Колкото и странно да звучи за някои във военен обект има църква. Тази във Военновъздушната академия на Колорадо една от най-популярните. Тя е изградена от тетраеди покрити с алуминиеви панели, като на реактивните самолети.

kolorado

Всеки от панелите тежи близо 5 тона. Църквата е завършена през 1963 година и целта й е била да се превърне в дом на протестанти, католици и юдеи. По-късно с вплита и идеята за будизма.

Скалната църква в Хелзинки

Тя не прилича особено на християнски молитвен дом. Изградена е от здрави скални късове, които са издялани до съвършенство. Църквата е с овална форма.

helsinki

Заради красивия интериор, вътре често се провеждат концерти.

„Свети Георги“ – Етиопия

Това една от 11-те църкви, издълбани в скалите на Етиопия. „Свети Георги“ обаче е с най-големите размери. Огромен кръст е бил изрядан на една скала, и по контурите му е изграден храма.

svgeorgi

Въпреки че, е в скалата църквата си има врати и прозорци. Сложна мрежа от пътеки свързва „Свети Георги“ с други храмове.

Църквата е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1978 година.

На моста между две държави

Las Lajas Sanctuary е църквата, която се намира на мост. Той пък е в клисурата между двете южноамерикански страни Колумбия и Еквадор. Църквата реално е сгушена на една скала.

ekvador

Първоначално това е параклис, който е вдъхновен от съобщение за наблюдение на Дева Мария и извършване на две чудеса. Базиликата е в днешния си вид от 1948 година.

Това е единствената църква, в която трябва да си покажете паспорта, защото прекосявате граница.

Check Also

Мечтано място за почивка на летището…

Ако ви е писнало от тълпите и шума по летищата, то със сигурност идва решението …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.