Breaking News
Снимка: интернет

Съвет за кадрите в туризма ще решава проблема с недостига на персонал

Ще създадем Съвет за кадрите в туризма, който да решава проблема на брашна с недосига на работещи. В момента това е една от най-големите трудности за сектора, разкри министърът на туризма Николина Ангелкова, научи bg-turist.com.

В съвета ще участват хора от туристическите среди, както и представители на други министерства. Целта е да се набелязват общи мерки за обучение на персонала в сектора. Министерството на туризма предлага да се въведе дуално обучение, при което теорията и практиката се доближават.

За липсата на достатъчно подготвени кадри предприемачите в туризма алармират отдавна. Тези, които владеят по няколко езика и са добри в работата си предпочитат да работят в чужбина, където вземат до 2000-3000 евро на месец. Ние такива заплати няма как да осигурим, защото пазарът не го позволява, казват хотелиери от Черноморието.

Много често правим компромис с хората, които наемаме. В немалко случаи те са случайни за нашия бранш, нямат мотивация да се развиват, от което страда и туристическия продукт, оплакват се бизнесмени. Напоследък, особено в по-малките населени места, става все по-трудно да се намерят каквито и да е работещи.

От Министерството на туризма смятат, че част от мерките за повишаване на заетостта в отрасъла е превръщането на страната ни в целогодишна туристическа дестинация. Част от това ще се случи с чартърна програма с летищата във Варна и Бургас, която министерството подготви. Според ведомството въпросната стратегия ще вкара в туристическия сезон и месеците март-април и октомври-ноември, които в момента не носят постъпления за туризма ни.

Check Also

Хотел в стая за пазачи…

Определено по света има много странни хотели. Nieuwe Amstelbrug се намира в Амстердам и посреща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.