Breaking News
Снимка: интернет

Съвет за кадрите в туризма ще решава проблема с недостига на персонал

Ще създадем Съвет за кадрите в туризма, който да решава проблема на брашна с недосига на работещи. В момента това е една от най-големите трудности за сектора, разкри министърът на туризма Николина Ангелкова, научи bg-turist.com.

В съвета ще участват хора от туристическите среди, както и представители на други министерства. Целта е да се набелязват общи мерки за обучение на персонала в сектора. Министерството на туризма предлага да се въведе дуално обучение, при което теорията и практиката се доближават.

За липсата на достатъчно подготвени кадри предприемачите в туризма алармират отдавна. Тези, които владеят по няколко езика и са добри в работата си предпочитат да работят в чужбина, където вземат до 2000-3000 евро на месец. Ние такива заплати няма как да осигурим, защото пазарът не го позволява, казват хотелиери от Черноморието.

Много често правим компромис с хората, които наемаме. В немалко случаи те са случайни за нашия бранш, нямат мотивация да се развиват, от което страда и туристическия продукт, оплакват се бизнесмени. Напоследък, особено в по-малките населени места, става все по-трудно да се намерят каквито и да е работещи.

От Министерството на туризма смятат, че част от мерките за повишаване на заетостта в отрасъла е превръщането на страната ни в целогодишна туристическа дестинация. Част от това ще се случи с чартърна програма с летищата във Варна и Бургас, която министерството подготви. Според ведомството въпросната стратегия ще вкара в туристическия сезон и месеците март-април и октомври-ноември, които в момента не носят постъпления за туризма ни.

Check Also

Ще пробваш ли? Подвижен хотел на два етажа…

Туристите, които обичат движението със сигурност ще се възползват от офертата на семейство сърфисти. Те …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *