Създават онлайн регистър на туристическите обекти в България

За първи път България ще има онлайн регистър на туристическите обекти. Това съобщиха от Министерството на туризма за bg-turist.com. В регистъра ще има повече от 3300 обекта.

Включени са забележителности от цялата страна, като около 1800 от тях са публична държавна или общинска собственост, а за 930 собствеността не е изяснена.

Тепърва ни предстои много работа и по този процес, особено за изясняване на статута на обектите с неизяснена собственост, каза министърът на туризма Николина Ангелкова. Според нея това ще допринесе и за насърчаване на общините да участват по различни оперативни програми с проекти за привличане на евросредства за развитие на туристическата инфраструктура и социализиране на атракциите.

Новата онлайн платформата се базира на облачна технология, която се ползва вече от няколко министерства и 230 общини. Базата данни е включена в Националния туристически регистър и предстои нейното надграждане след тази първа стъпка. Ще бъде проведено и обучение за представители на общините как да работят с него и да допълват сами информацията в него.

Стойността на проекта за изграждане на Регистъра на туристическите атракции е 5 хиляди лева, a фирмата изпълнител е „ОРАК инженеринг” ЕООД.

Check Also

Най-странните басейни по света

Като турист може да видите странни работи по време на почивката си. Оказва се, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.