Тези дворци трябва да посетим поне веднъж в живота си

Има няколко дворци в Европа, които задължително трябва да посетим поне веднъж в живота си. Красиви, обаятелни, предизвикващи любопитството на туристите, те са поставени в десетки класации на забележителностите.

 

Версайският дворец

Той е един от най-големите дворцови комплекси в Европа. Има 1800 помещения, които явно са впечатлили френския крал Луи XIV – Кралят Слънце. Именно той превръща Версайския дворец в своя резиденция.

vers2

Луи дава пример на свои „колеги“ монарси, които виждат във Версай образец за собствените си палати

 

Петерхоф

Сигурно един от впечатлените от Версай е бил и Петър Велики, който вдига Петерхоф или Петродворец край Санкт Петербург.

peter

Замъкът дълго е наричан „Руският Версай“. Според мнозина Петерхоф е по-красив от френския си събран. Завършен е през 1723 година, а Петър Велики го превръща в своя лятна резиденция.

Дворецът край Санкт Петербург е известен с невероятните си фонтани, които са едно от любимите места на туристите за снимки и отдих след дългите обиколки в замъка.

 

Уиндзор

Това е най-старият населяван и до днес замък. Намира се западно от Лондон и е едно от местата, които привличат хиляди туристи.

Първата копка на Уиндзор е направена през 1078 година. Първоначално той е използван като гарнизонен участък и дори затвор.

uin

Днес Уиндзор е една от официалните резиденции на британската кралица Елизабет. Признак за присъствието й там е, когато кралският флаг се развее над замъка.

 

Топкапъ сарай

Най-близо до България е Топкапъ сарай. Той се намира между Златния рог и Мраморно море в Истанбул.

top

От средата на XV век дворецът е властова централа на Османската империя. Топкапъ сарай е разделен на четири големи двора, в които навремето са живеели и работели до 5 000 души. Днес дворецът е една от най-ярките забележителности на многомилионния Истанбул.

Check Also

Мечтано място за почивка на летището…

Ако ви е писнало от тълпите и шума по летищата, то със сигурност идва решението …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.