Тропически рай, в който почти не стъпват туристи

Райско, тропическо кътче, в което липсва глъчката на тълпата, плажът е тих и спокоен, океанските води бистри, а местното население (малко на брой), се държи дружелюбно и с удоволствие показва на гостите интересните си обичаи.

Има такова място! Става въпрос за деветте острова Тувалу в южния Пасифик. Намират се между Хаваите и Австралия. За цялата 2016 година тук е имало едва 2000 туристи, въпреки че климатът е мек и топъл, гледките пленително красиви, а престъпност почти няма.

Тувалу бяха обявени от Световната туристическа организация за най-слабо посетената от туристи дестинация в света за миналата година. В тази група попада и островната държава Кирибати, която разположена на 18 острова и 14 атола, е посрещнала 5000 туристи за 2016 година.

Но да се върнем къв Тувалу…

Островите са успели да се спасят от излишно застрояване. Местното население наброява едва 10 000 души, и пази усърдно културата и традициите си. Основният остров тук е Фунафути, в който се намира специална защитена зона, която крие тайните на едни от най-добре запазените и красиви рифове и лагуни. Тук е идеалното място за гмуркане и опознаване на морския свят.

За съжаление светът още малко може да се радва на Тувалу, защото според доклад на ООН, островите ще бъдат едни от първите пострадали от климатичните промени и покачването на морското ниво. Възможно е в идното столетие Тувалу буквално да изчезне от картата!

Освен да се замислим за опазването на околната среда, горният факт може да ни накара и да побързаме да посетим този рай, докато все още го има. Един от възможните начини е чрез Fiji Airways. Билет отиване и връщане от столицата на Фиджи-Сува до Фунафути, излиза около 1000 лева.

Check Also

Банята на хотела също е важна… (снимки)

Повечето туристи са на мнение, че банята на хотела трябва да е чиста, и ако …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.