Троянският манастир – убежището на Левски…и българите

Троянският манастир „Успение Богородично“ е едно от онези места, на които най-силно се усещаш българин.

Не само, защото в обителта е било едно от убежищата на Апостола на българската свобода. Издигнат в мракобесните години на Османското робство, този манастир е устоял на всички предизвикателства и днес е една от най-притегателните забележителности за туристите.

tro6

Манастирът се намира на брега на река Черни осъм в село Орешак. С автомобил разстоянието от близкия град Троян е 10 километра. Има малък паркинг и срещу 2 лева си оставяш колата, „колкото искаш“, както се изрази момчето, отговарящо за „настаняването“ на возилата. За свикналия със сини, зелени и други натоварени градски зони турист, това си е много добро начало.

tro5

Ако искате по-спокоен оглед, отидете рано сутринта, когато няма чак такива тълпи от посетители и търговци. Иначе е възможно да се изнервиш от хорската върволица.

Троянският манастир е третият по големина в България. Но не това е най-интересното при него. Той е символът на борбата на българите за свобода, защото и подобно на нашия народ, манастирът се бори дълго и мъчително, за да си извоюва правото да съществува.

tro

Обителта е основана някъде след 1600 година от атонски монаси. Те минавали през това място с иконата на Пресвета Богородица Троеручица. Колкото пъти правели опити да си тръгнат, нещо се случвало и им се налагало да останат. Това им дало основание да сметнат, че получават знак. Затова се смята и че манастирът е изграден на точно това място.

Като бяхме ученици местен екскурзовод ни разказа, че иконата на Пресвета Богородица Троеручица била пренасяна с кон към манастир. Когато приближил мястото на сегашната обител, конят внезапно окуцял. Преместили иконата на друго животно, но и неговата съдба била същата. Тогава монасите решили да останат.

Вие решете на коя версия да повярвате…

Тъкмо, когато манастирът се замогва, той бива нападнат от турски банди и разграбен. Игуменът Кастрий посечен.

Монасите обаче не се отказват и продължвават да развиват манастира. Постепенно той започнал да се замогва, било отворено и килийно училище. То станало изключително известно в околията. Там преподавал даскал Никола Върбанов.

Някъде между 1765 и 1771 година се изгражда водоснабдяване, построяват се нови сгради, църквата е ремонтирана. 10 годи по-късно пък е изградена и каменната съборна църква.

През 1820 година игуменът Партений иска да издигне и зид, но видинският Дервиш Паша го обвинява, че вдига крепост и хвърля свещенослужителя в Ловешкия затвор.

tro3

Идва ред и на най-интересното. За него трябва да се изкачиш до последния етаж. Мястото се намира най вдясно. Минаваш по дървени стълби, на места подът е пробит. Но си заслужава.

Това е стаята на Левски. Тя днес е музей. Васил Левски основал тук революционен комитет и често провеждал част от тайните събрания. Когато се появяла опасност, той изчезвал през отвор в горната част на долапа. А оттам директно излизал на покрива и горичката зад манастира.

Днес манастирът е добро скривалище и за вечно изнервеният, обзет от стрес и дребни проблеми българин. На тръгване може да се почувстваш и причестен.

За Троянския манастир може да се говори и пише още много…но е най-добре да се види и усети!

Иво Делев

(Снимки: авторът)

Check Also

Курорт предлага разходка с…подводница

Парашут, скутер, банан, тези забавления може да са втръснали на много туристи по морето. Скъп …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.