Все по-често в интернет се появяват снимки на туристи от Припят. Това момиче снима виенското колело в парка на изоставения след ядрената трагедия град. Снимка: интернет

Туризъм край Чернобил…

На 26 април 1986 година в АЕЦ „Чернобил“ се случва една от най-големите трагедии в съвременната история. Ядрен реактор се взривява и изхвърля в атмосферата 9 тона радиоактивни материали!

И до днес не е ясна точната бройка на загиналите, защото радиационният облак покрива големи части от Европа.

Кой можеше тогава да си представи, че районът около Чернобил ще се превърне в туристическа дестинация?

През 2010 година украинското правителство разреши хора да се движат на около 50 километра от мястото на катастрофата.

Туристически агенции турове предлагат разходки и в град Припят. Това е населеното място, което е най-близо до АЕЦ „Чернобил“. Изградено, за да живеят в него работещите в АЕЦ-а, то набързо е евакуирано след трагедията.

Днес все по-често се появяват снимки оттам, много туристи ходят нелегално, за да усетят на живо емоцията. Други от посетителите си наемат през интернет гидове, които ги развеждат по пустите улици и рушащите се сгради.

Със сигурност Чернобил попада сред дестинациите на Тъмния туризъм, а може би и на опасния, защото не е сигурно дали няма да си тръгнете „натъпкани“ с радиация от мястото. Въпреки тези опасности, мнозина искат да отидат до Припят.

В тяхна подкрепа сякаш се появи новината от вчерашния ден, че популацията на животинските видове край Чернобил се е увеличила. Нещо повече – вълците са седем пъти повече отколкото в природните резервати в Украйна. Места, в които всякакво замърсяване е недопустимо.

Популациите на елени, сърни, лосове и диви свине се радват на изключително спокоен живот в Чернобил, показват резултатите от международно изследване. Много е възможно тези животни сега да са повече отколкото преди аварията в АЕЦ, казва Джим Смит от университета в Портсмут, Великобритания.

Check Also

Най-странните басейни по света

Като турист може да видите странни работи по време на почивката си. Оказва се, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.