Breaking News

Туристите в България повече от населението

Туристите, които са посетили България през тази година са повече от населението на страната.

7.5 милиона чужденци са били на почивка у нас само за първите девет месеца на годината, съобщиха от Министерството на туризма. Това прави ръст от близо 8 % в броя на туристите спрямо същия период на 29016 година.

Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че тези данни са изчислявани по дефинициите на Световната организация по туризъм и Евростат, и в тях не се включват транзитно преминаващите лица.

Ангелкова връчи вчера награди на три български града, като част от инициативата „Кмет на годината“. Созопол, Самоков и Варна бяха отличени за постиженията им като малка, средна и голяма община в категория „Туризъм, култура, фестивали и традиции“.

Варна е много важен елемент от имиджа на летния и морския туризъм на България., каза Ангелкова при връчването на наградата за голяма община на Варна. По информация на НСИ за периода от юни до август 2017 г. приходите от нощувки в категоризираните места за настаняване с поне десет легла в „Златни пясъци“ са над 175 млн. лв., което е повече от 11% ръст спрямо 2016 г. За трите месеца на това лято курортът „Св. Константин и Елена“ отчита близо 7% повече пренощували лица – общо българи и чужденци.

Самоков е сред най-посещаваните туристически райони през зимата, заяви министъра при връчването на наградата за средна община и допълни, че Боровец е водещ туристически център в района. За последния зимен сезон 2016/17 г. курортът отчита 17% ръст на пренощувалите лица и 44% повече приходи от нощувки в категоризираните места за настаняване с поне 10 легла.

Министърът на туризма заяви още, че Созопол е сред най-предпочитаните морски дестинации в България. Общината предлага много възможности за развитие на културно-историческия и фестивалния туризъм.

Check Also

Хотел в стая за пазачи…

Определено по света има много странни хотели. Nieuwe Amstelbrug се намира в Амстердам и посреща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.