Туристи и пасажери с повече права при онлайн резервациите

Пакетни пътувания, които се състоят от хотел, полет и/или кола под наем, запазени по интернет, като пакет или чрез свързани уебсайтове, ще се ползват със същата защита като тези, закупени в пътническа агенция.

Това гласят новите правила, които Европейският парламент гласува днес.

Пътниците ще имат и повече права за анулиране на резервация и предварителна информация относно кой носи отговорност, ако нещо се обърка.

Защита за повече пътници

Правилата за пакетни туристически пътувания ще покриват два типа договори: туристическите пакети, които могат да са предварително уредени от организатора или персонализирани от клиента, и новия начин на запазване на пътувания, наречен „свързани пътнически услуги“, при които, след като е запазил, например, полет, пътникът бива насочен към допълнителни туристически услуги чрез таргетиран линк.

Парламентът гарантира, че такива комбинирани сделки, при които името, информацията за плащане и имейл адресът на пътника се комуникират между търговци и има сключване на втори договор в рамките на 24 часа след първоначалната резервация, ще се считат за пакетна туристическа сделка.

Ясна информация и повече права

Според текста преди клиентът да сключи какъвто и да е договор организаторът и търговецът трябва изрично да му обяснят, че купува туристически пакет и да го информират относно неговите права и кой е отговорен, ако нещо се обърка.

Парламентът добави задължението за организаторите да предоставят на туристите приблизителен час на заминаване и връщане и индикация за всякакви възможни допълнителни разходи.

Той също така добави правото на пътниците да анулират пакетната сделка и да получат обратно парите си, ако цената на пакета се покачи с повече от 8% (Комисията беше предложила 10%) или поради непредвидими обстоятелства като природно бедствие или терористичен атентат в дестинацията.

Следващи стъпки

С гласуването в Парламента законодателната процедура приключва. Сега страните членки имат две години, за да транспонират новите правила в своето национално законодателство и допълнителни шест месеца, за да ги вкарат в приложение.

Check Also

Най-странните басейни по света

Като турист може да видите странни работи по време на почивката си. Оказва се, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.