Бившият нацистки лагер "Аушвиц" днес е музей, който се посещава от много туристи всяка година.

Тъмният туризъм по света увеличава почитателите си

Тъмният туризъм по света не само, че не запада, но и увеличава своите почитатели. Това твърдят експерти в бранша, научи bg-turist.com.

При този вид туризъм хората посещават места на трагедии или исторически събития свързани със смъртта, като военни битки например. Често тези туристи имат основателна причина да отидат на мястото – там е загинал техен близък по време на война.

За мнозина е неразбираемо желанието, което изпитват туристите да ходят по такива места. Не бива обаче да съдим тези хора, защото много често техните мотиви са свързани и с желанието им да се информират по-отблизо за историческо събитие или просто да отдадат почит.

Подобни дестинации са „Кота Нула“ – мястото, където навремето в Ню Йорк се издигаше Световния търговския център.

Нацисткият лагер „Аушвиц“ в Полша е една от най-посещаваните туристически дестинации. Разбира се, тук туристите не идват за удоволствие, а за да се убедят на мястото какви зверства са вършили по времето на Втората световна война нацистите. Много от роднините на лагерниците също посещават лагера, оставят цветя, почитат мъртвите си близки.

Затворът „Алкатрас“ край Сан Франциско също попада в дестинациите на Тъмния туризъм. Въпреки че, вече не работи като затвор, сградата привлича много туристи. Те не ронят сълзи за затворниците, а оглеждат мястото, от което не е можело никой пандизчия да избяга. В „Алкатрас“ е лежал четири години и мафиот номер едно за всички времена Ал Капоне.

В "Алкатрас" е лежал мафиот номер едно Ал Капоне. Днес островът е една от най-популярните туристически дестинации в САЩ.
В „Алкатрас“ е лежал мафиот номер едно Ал Капоне. Днес островът е една от най-популярните туристически дестинации в САЩ.

Град Припят край АЕЦ „Чернобил“ е друга дестинация на Тъмния туризъм. Изоставеното градче, в което се предполага, че има огромни количества ядрена радиация, е посетено от малцина смелчаци.

В България черквата „Света Неделя“ в Батак напомня на хилядите си посетители годишно за зверствата на поробителите при потушаване на Априлското въстание.

Батак пази останките на избитите от поробителя българи при потушаване на Априлското въстание.
Батак пази останките на избитите от поробителя българи при потушаване на Априлското въстание.

В близкото минало пък мавзолеят на вожда Георги Димитров беше типичен пример за дестинация на тъмния туризъм. Чакаше се на огромни опашки, за да видиш мумията на Димитров.

Check Also

Да спиш в…куфара си

Ако матраците в хотелите са ви винаги неудобни, то вече е напълно възможно да си …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.